gototopgototop
petak, 27. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić sastao se danas u Beču sa generalnim sekretarom i ambasadorima Trojke OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
bec2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, sastao se danas u Beču, u sedištu OEBS-a sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, sa ambasadorima Srbije, Nemačke, i Švajcarske, sa generalnim sekretarom Lambartom Zanijerom i uz direktno uključenje specijalnih predstavnika iz Ukrajine - ambasadora Apakana, šefa Specijalne posmatračke misije, i ličnog specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u u trilateralnoj Kontakt grupi u Ukrajini ambasadorkom Hajdi Taljavini. 

"Razgovarali smo o trenutnom stanju stvari u Ukrajini, o implementaciji Minskog protokola i konstatovali da, bez obzira na sve probleme - određene incidente koji još postoje, i na probleme oko proceduralnih pitanja verifikacije povlačenja teškog naoružanja, očigledno je da je proces u Ukrajini ušao u fazu deeskalacije, odnosno da postoje pozitivni koraci koji ukazuju na to da ovo neće biti samo pauza između dva sukoba, već da će biti proces koji će na osnovu odluka Normandijke četvroke dovesti do političkog rešenja problema u Ukrajini.

Želim, kao predsedavajući, da pozdravim napredak u implementaciji dogovora iz Minska, da pohvalim ulogu predstavnika OEBS-a i ambasadorku Hajdi Taljavini i ambasadora Apakana, da takođe pohvalim političku volju koja je pokazana od svih aktera, kada se radi o prekidu vatre i početku povlačenja teškog naoružanja, i da se nadam da će to dovesti do dalje deeskalacije sukoba u Ukrajini''.

Šef srpske diplomatije istakao je da su i SB UN-a i EU tražili da ih informišemo i da razgovaramo sa njima na koji način se može osnažiti misija OEBS-a, budući da je po dogovoru normandijskog formata, OEBS-u data ključna uloga u implementaciji njihovog političkog dogovora na novou najviših državnih rukovodstava Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske.

''Danas sam razgovarao telefonom i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o načinima na koji EU može da osnaži misiju u Ukrajini. Obratiću se pismom svim ministrima spoljnih poslova zemalja članicama OEBS-a sa zahtevom da sve zemlje razmotre kako mogu pomoći kada je reč o finansijama, o tehničkim sredstvima, personalu, broju posmatrača u pojedinim zemljama.

U ovoj nedelji kada sam razgovarao sa svih 15 članica SB UN-a, sa ministrima spoljnih poslova Kine, Rusije Ukrajine, državnim sekretarom SAD-a Kerijem, danas sa visokom predstavnicom EU Mogerinijevom, sa ambasadorima Trojke OEBS-a i sa generalnim sekretarom OEBS-a jedinstveno je istaknuta uloga Srbije, kao predsedavjuće OEBS-u, i pozitivno ocenjeno naše predsedavanje - što je za spoljnu politiku i za međunarodno pozicioniranje Srbije od velikog značaja

Mi ćemo, kao predsedavajući OEBS-u, ovih dana nastaviti razgovore o produženju misije u Ukrajini. Njoj ističe manadat krajem marta, naš cilj je da se do sredine marta izglasa novo produženje'', navodi se u izjavi ministra Dačića.

"Već smo se dogovrili u razgovorima sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajini da ta misija umesto na šest da bude na dvanaest meseci, ukoliko to bude prihvatljivo za sve članice OEBS-a. Nakon toga u dogovoru sa predstavnicima Rusije i Ukrajine će se razgovarati o svim modalitetima, kakav će biti mandat, koliko će biti ljudi, kakava će tehnička sredstav koristiti...

Važno je za Srbiju da se pokaže kao dobar pregovarač, ne samo u političkim već i u organizacionim pitanjima kao što su pregovori o tehničkim i organizacionim pitanjima, kao što je način organizacije jedne mirovne misije", istakao je predsedavajući OEBS-u Dačić.