gototopgototop
petak, 27. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U dobroj veri se mora nastaviti ka ispunjenju Paketa mera iz Minska, naglasio je predsedavajući OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
zanijeri„Sve strane u istočnoj Ukrajini moraju da nastave da, u dobroj veri, ispunjavaju svoje obaveze propisane Paketom mera iz Minska", rekao je danas u Beču predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon sastanka sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom i stalnim predstavnicima ostale dve članice Trojke - švajcarskim ambasadorom Tomasom Gremingerom i nemačkim ambasadorom Ridigerom Lidekingom. 

Na sastanku su, putem video-linka iz Kijeva, učestvovali i specijalna predstavnica predsedavajućeg u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasadorka Hajdi Taljavini, i glavni posmatrač Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, ambasador Ertugrul Apakan.

"Zadovoljan sam što sam danas čuo od ambasadorke Taljavini i ambasadora Apakana da ima znakova da se primirje u najvećoj meri poštuje i da se teško naoružanje sklanja sa sadašnjih položaja, u skladu sa obavezama propisanim u Minsku," rekao je Dačić. "Pozdravljam ovakav razvoj i pozivam sve strane da nastave ovakvim ohrabrujućim koracima prema nepovratnom povlačenju teškog naoružanja, s primarnim ciljem da se stvore uslovi za punu primenu svih odredaba Paketa mera".

OEBS-ovu Trojku čine predstavnici sadašnjeg, prethodnog i sledećeg predsedavanja Organizacijom, a u njen rad je uključen i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer