gototopgototop
субота, 07. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Риги говорио о активностима Србије као председавајуће ОЕБС-у
+ larger fontnormal font- Smaller font
DПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Риги где учествује на састанку министара спољних послова држава чланица Европске уније и држава кандидата за чланство.

„Данас је у Риги одржан састанак министара спољних послова ЕУ са министрима спољних послова земаља кандидата за чланство у ЕУ. Тема је била суседство Европске уније, не земље кандидати који желе да буду чланови ЕУ, већ источно и јужно суседство ЕУ.

Сходно томе сам, у договору са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, реферисао министрима спољних послова ЕУ о активностима ОЕБС-а у решавању конфилкта у Украјини и низа замрзнутих конфликата на тероторији која спада у земље источног и јужног суседста.

Као председавајући ОЕБС-у истакао сам све активности које Србија предузима у овом тренутку у преговорима о продужетку мисије ОЕБС-а у Украјини чији мандат истиче 21. марта.

Постоје различите идеје о броју посматрача, једна од идеја је да се број посматрача повећа на 1000, а постоје и земље које траже смањење финансијских средстава које земље чланице ОЕБС-а издвајају за ту мисју - неопходан је процес усаглашавања, ту ће бити важна улога председавајућег.

Очекујемо да 12. марта на седници Сталног савета ОЕБС-а буде донета одлука о продужењу мисије са 6 на 12 месеци, што би био један од изузетних успеха нашег председавања", истакао је у изјави шеф српске дипломатије.