gototopgototop
ponedeljak, 09. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sastao se sa direktorkom UNOPS-a Gretom Faremo
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0002_1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa direktorkom Kancelarije za projektne usluge UN (UNOPS) Gretom Faremo.

Šef spske diplomatije zahvalio je UNOPS-u i direktorki Faremo na pomoći i posvećenosti u otklanjanju posledica prošlogodišnjih poplava.

"Ukupna vrednost projekata koje je u Srbiji od 2010. godine sproveo UNOPS iznosi oko 65 miliona evra. Preko UNOPS-a se realizuju projekti namenjeni sanaciji štete od poplava u vrednosti 25 miliona evra, a najveći donatori su IPA fondovi EU, Norveška, Kanada, Velika Britanija, Švajcarska i Francuska", rekao je Dačić posle sastanka.

On je kazao da će Faremo sutra posetiti Obrenovac i druga mesta gde su realizovani projekti UNOPS-a i istakao da je Norveška preko ove institucije izdvojila 4,5 miliona evra za obnovu javnih zgrada, kuća i bolnica na 18 lokacija u Srbiji, dok je Velika Britanija uložila million funti u sistem zaštite od poplava u basenu Kolubare i u Lazarevcu.

"Radimo sa Vladom Srbije na različitim projektima i ta saradnja traje već godinama. Trenutno imamo šest projekata vrednih više od 45 miliona evra. Koristimo međunarodne standarde i lokalnu stručnost, što zajedno daje veoma dobar rezultat", rekla je Faremo.

Poseta Srbiji njena je prva zvanična poseta nekoj evropskoj zemlji od stupanja na dužnost prošle godine.