gototopgototop
субота, 14. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија помаже у остварењу циљева ОЕБС-а у областима сукоба
+ larger fontnormal font- Smaller font
os14Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који је и председавајући ОЕБС-у, изјавио је данас да блиски односи Србије и Руске Федерације не отежавају председавање Србије ОЕБС-у, организацији која има кључну посматрачку улогу у Украјини. 

Дачић је у интервјуу агенцији АП навео да тесне везе са Русијом свакако нису хендикеп за непристрасност у вези са украјинском кризом, као и да је министар спољних послова Украјине Павло Климкин рекао да они то виде као предност, уколико се користи за деескалацију сукоба.

"Многи су рекли да ће то бити велики изазов за нас. Наша улога није да заузмемо страну, него да помогнемо у остварењу циљева ОЕБС-а у областима сукоба, од којих је један Украјина", нагласио је Дачић.

Он је истакао да је Србија научила лекције из ратова 90-их година прошлог века у бившој Југославији, што би могло да буде од користи за проналажење решења за украјинску кризу.

"Искуство које имамо значи да схватамо природу сукоба и значај постизања компромиса пре него што рат ескалира и постане претешко зауставити га", оценио је Дачић.

Он је указао да је сада главни правац деловања јачање мисије ОЕБС-а на терену и да се засад не разматрају друге опције.

Дачић је додао и да је мисија ОЕБС-а једина са међународним присуством у Украјини, што њену улогу чини још важнијом.