gototopgototop
sreda, 18. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Gašić u poseti sedištu NATO-a u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0034Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić posetili su danas sedište NATO-a u Briselu gde su imali bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i učestvovali na sastanku Severno-atlantskog saveta.

Tokom razgovora bilo je reči o daljem unapređenju saradnje Republike Srbije i NATO-a kroz Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na KiM, saradnji u regionu kao i novim bezbednosnim izazovima.

Ministar Dačić istakao je da Republika Srbija vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa NATO u okviru raspoloživih mehanizma PzM, a pri tom poštujući proklamovanu vojnu neutralnost.

Nedavno usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) između Republike Srbije i NATO-a predstavljaće okvir za dalje jačanje saradnje kao i sredstvo za angažovanje u sveobuhvatnim reformskim procesima.

Šef srpske dipolmatije obavestio je sagovornike u NATO-u da je Republika Srbija definisala prioritne oblasti saradnje u narednom periodu, a to su: dalji razvoj političkog dijaloga, učešće u programu PzM, programu "Izgradnja integriteta", programu "Nauka za mir i bezbednost", upravljanje krizama i planiranje u civilnim vanrednim situacijama i javna diplomatija.

Ministar Dačić posebno je ukazao na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR na KiM. Naglasio je da su uspeh dijaloga Beograda i Prištine kao i implementacija dogovorenog u direktnoj vezi sa očuvanjem stabilnosti i bezbednosti na KiM. U tom smislu su veoma važne garancije NATO-a o prisustvu tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM.

Govoreći o novim bezbednosnim izazovima, ministar je rekao da Srbija u granicama svojih mogućnosti i shodno resursima kojima raspolaže podržava borbu protiv svih oblika terorizma i radikalizma, pa i Islamske države.

Ministar Dačić upoznao je sagovornke i sa našim ključnim spoljnopolitičkim prioritetima, pre svega značaju koji pridajemo članstvu u EU i razvoju regionalne saradnje, a predstavio je i aktivnosti i dosadašnje rezultate našeg predsedavanja OEBS-u.


 
Ključne reči: saopštenja Ivica Dačić NATO