gototopgototop
sreda, 18. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić u Briselu: Stabilnost u regionu zajednički cilj Srbije i NATO-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0054Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji danas boravi u Briselu sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, izjavio je da Srbija nije promenila svoju političku poziciju i da se naša vojna neutralnost ne dovodi u pitanje.

„Na žalost, mi ne možemo da promenimo prošlost, odnosno istoriju naših odnosa sa NATO, ali možemo da utičemo da naša sadašnja i buduća saradnja idu u pozitivnom smeru na bazi zajedničkih interesa. Naš zajednički interes je stabilnost u regionu, da budemo partneri i da obezbedimo mir u regionu.
Moram da istaknem da je diskusija bila veoma pozitivna, I to je odraz onoga što stalno govorim, a to je da je veoma promenjena međunarodna pozicija Srbije.

Ja sam veoma zadovoljan ovim današnjim sastankom. Treba reći da je Srbija već više godina članica Partnerstva za mir i iz svega toga je proistekao IPAP, koji definiše da mi u naredne dve godine imamo saradnju u 6 oblasti koje smo definisali. Te oblasti su određeni projekti, a jedan od projekata se tiče učešća u misijama koje se odnose na spasavanje iz katastrofa, drugi se odnosi na javnu diplomatiju, a neki se tiču projekata iz nauke. Generalni sekretar Stoltenberg je imao sastanak i sa premijerom Vučićem i mi očekujemo da u narednom periodu bude i konkretnih pomaka po pitanjima koja su značajna za nas. NATO je značajan za nas zbog KFOR-a. Vučić i ja smo i za vreme potpisivanja Briselskog sporazuma bili ovde i NATO je tada garantovao da neke oružane formacije Albanaca neće moći da dolaze na sever KiM bez dozvole NATO-a, odnosno KFOR-a.
Zato je nama interes da razvijamo naše partnerske odnose. Bitno je da je situacija promenjena - pre 16 godina smo bili sukobljene strane, a danas se nadam da možemo da budemo partneri, ukoliko imamo zajednički interes, a to je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu", navodi se u izjavi ministra Dačića.