gototopgototop
četvrtak, 26. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Konferencija u Beogradu korak napred ka obezbeđivanju sigurnosti i slobode novinara u celom regionu OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0021Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, otvorio je danas, zajedno sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem i predstavnicom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, dvodnevnu Međunarodnu konferenciju "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a". 


U nastavku je govor predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića:

„Gospođo Mijatović,
Ministre Tasovac,
Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim danas u Beogradu na prvom tematskom skupu srpskog predsedavanja OEBS-u. Konferenciju smo organizovali u saradnji sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Republike Srbije i uz pomoć Predstavnice OEBS-a za slobodu medija. Zahvaljujem se ministru Tasovcu i gospođi Mijatović na njihovom ličnom angažovanju u pripremi za ovaj skup.

Želeo bih ovom prilikom da izrazim zadovoljstvo kvalitetom dijaloga koji smo uspostavili sa g-đom Mijatović i njenom Kancelarijom. Takođe, želeo bih i da čestitam gospođi Mijatović na prestižnoj nagradi Šarlemanj, koja se dodeljuje za zasluge u oblasti medija u Evropi, i biće joj uručena krajem aprila u Ahenu. Ovo izuzetno priznanje otišlo je u prave ruke.

Dame i gospodo,

Tema naše dvodnevne konferencije - Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a – izuzetno je aktuelna; jedna je od tema koje privlače pažnju kako novinara, medijskih stručnjaka i civilnog društva, tako i vlada država učesnica OEBS-a. Činjenica da je prvi skup našeg predsedavanja posvećen upravo pitanju zaštite bezbednosti i integriteta novinara, svedoči i da je Srbija opredeljena za poštovanje slobode medija, novinara, zaštitu njihove bezbednosti i zaštitu slobodnog izražavanja uopšte. Uvereni smo da je sloboda izražavanja, koja se najbolje manifestuje kroz neometan rad medija, ključni element svakog istinski demokratskog društva.

Sa žaljenjem moram da konstatujem da je nasilje prema novinarima u porastu. Tokom 2014. godine na prostoru OEBS-a ubijeno je sedmoro novinara. Kao što je poznato, u napadu na magazin „Šarli Ebdo" u Parizu u januaru mesecu, stradalo je osam novinara.

Želeo bih da i ovom prilikom ponovim da je nasilje prema novinarima neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini. Kao što je gđa Mijatović navela u svom komunikeu od 6. februara ove godine: „Bezbednost novinara je preduslov za slobodno izražavanje i slobodu medija". Stoga bi države učesnice trebalo da kontinuirano rade na donošenju odgovarajućih zakona, ali i stvaranju ne samo zakonskih već i svih drugih preduslova za bezbedan i neometan rad novinara.

Na konferenciji će biti reči o nizu tema. Posebno bih želeo da se osvrnem na jednu od njih. Ugrožavanje bezbednosti žena novinara je problem koji je u poslednje vreme sve izraženiji. Žene novinari su sve češće izložene pretnjama, posebno putem interneta. To u velikoj meri narušava njihov integritet i, naravno, utiče na slobodu njihovog izražavanja. Države učesnice bi trebalo da na odgovarajući način pristupe ovom fenomenu i da u svoje aktivnosti usmerene ka ispunjavanju obaveza iz domena slobode medija i izražavanja, uključe i rešavanje problema pretnji i nasilja prema ženama novinarima.

Dame i gospodo,

Kao što je poznato, problemi vezani za bezbedan rad i očuvanje integriteta novinara postoje i u Srbiji, kao i u mnogim drugim državama učesnicama OEBS. O tome ćemo sigurno imati prilike da čujemo različita mišljenja tokom ove konferencije. Vlada Srbije i njeni zvaničnici su u svakoj prilici oštro osuđivali slučajeve nasilja nad novinarima. Nadležni organi, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, policije i Tužilaštva, angažovani su na rešavanju svih preostalih nerešenih slučajeva napada na pripadnike novinarske profesije. Vi ćete imati priliku da kasnije tokom konferencije čujete nešto više o tome i od članova Komisije za istraživanje ubistava novinara, čiji rad je u više navrata veoma pozitivno ocenjen od strane OEBS-a i Evropske unije.

Srbija je, takođe, usvojila i niz medijskih zakona koji bi trebalo da dodatno unaprede slobodu medija i izražavanja o čemu će, verujem, detaljnije govoriti ministar Tasovac.

Dame i gospodo,

Naša namera, kao predsedavajućeg OEBS-u, organizacije kojoj je bezbednost novinara visoko na agendi, je da konferencija doprinese boljem razumevanju problema i opasnosti sa kojima se suočavaju novinari prilikom obavljanja svog posla. Cilj nam je i da se na objektivan i stručan način razmotre postojeća zakonska rešenja u oblasti zaštite novinara i ispita potreba njihove eventualne izmene. Nadamo se da će ovaj skup omogućiti kvalitetnu diskusiju u pogledu najboljih načina za obezbeđivanje svih aspekata sigurnosti novinara i njihovog rada. Tragični događaji u Parizu početkom ove godine, ali i poražavajući bilans stradalih novinara poslednjih godina, učinili su potrebu razmatranja ovog pitanja još hitnijom.

Dame i gospodo,

Na kraju, želeo bih da vas uverim da će Srbija, kao predsedavajući OEBS-u tokom 2015. godine, pitanja slobode medija i bezbednosti novinara, držati visoko među prioritetima Organizacije. Nadamo se da će konferencija u Beogradu biti još jedan korak napred ka obezbeđivanju sigurnosti i slobode novinara u celom regionu OEBS.

Želim vam ugodan boravak u Beogradu.