gototopgototop
utorak, 31. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić i Djentiloni: Italija i Srbija imaju odlične političke i ekonomske odnose
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0004Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije Paolom Djentilonijem koji danas boravi u Beogradu.

Ministri spoljnih poslova obe zemlje ocenili su da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose. Ministar Dačić zahvalio je svom kolegi na podršci koju Italija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Srpski šef diplomatije nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.

On je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", rekao Dačić.

Ministar spoljnih poslova Italije Paolo Djentiloni izjavio je da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.
"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak, jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Djentiloni .

Italijanski ministar je i najavio posetu predsednika Italije Serđa Matarele za 25. maj i dodao da bi uskoro trebalo da bude održana i zajednička sednica dve vlade.

"Italija je prvi ekonomski partner Srbije i subjekt koji je najviše podržava na putu ka EU", poručio je Djentiloni.