gototopgototop
четвртак, 02. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Душанбеу разговарао са шефовима дипломатија Русије, Казахстана, Јерменије, Киргистана и Белорусије
+ larger fontnormal font- Smaller font
lavrov-dacicПрви потпредседник Владе Србије, министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у учествовао је данас у Душанбеу на састанку Савета министара спољних послова држава чланица Организације за колективну сарадњу и безбедност.

Организација за колективну безбедност и сарадњу окупља Руску Федерацију, Казахстан, Белорусију, Таџикистан, Киргистан и Јерменију.

Шеф српске дипломатије јуче је имао састанке са са домаћимнима, председником и министром спољних послова Таџикистана, а данас је разговарао са својим колегама, министрима спољних послова Руске Федерације, Казахстана, Киргистана, Јерменије и Белорусије.

„Свих ових шест земаља су веома пријатељске према Србији, са њихове стране уживамо велику подршку када је реч о билатералним односима, али и када је реч о нашем председавању ОЕБС-у.

Ових шест земаља имају веома пријатељски однос према Србији, ниједна од њих није признала једнострано проглашену независност Косова и са наше стране треба да постоји много активнији однос у неговању пријатељских односа са њима.

Најзначајнији сусрет био је са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. Разговарали смо о ситуацији у Украјини, о току мировног процеса. Пренео ми је одређене захтеве и молбе руског и украјинског председника када је реч о посматрачкој мисији у Украјини са жељом да мисија буде још боља и активнија .

Тим поводом сазваћу 8. априла, у Београду, састанак са генералним секретаром ОЕБС-а, са шефом посматрачке мисије Апаканом и мојом представницом у Трилатералној групи Хајди Таљавини како би размотрили даље кораке како би мисија била што ефикаснија у учвршћивању мира у Украјини", изјавио је министар Дачић након данашњих састанака.