gototopgototop
utorak, 07. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na sastanku ministara posvećenom pitanjima energetske bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0006_2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi danas, na poziv ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta u Budimpešti, radi učešća na sastanku ministara spoljnih poslova Mađarske, Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Makedonije i ministra za pitanja EU Republike Turske, posvećenom pitanjima energetske bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope.

„Želeo bih da izrazim zadovoljstvo što su predstavnici pet zemalja, od Turske, preko Grčke, Makedonije, Srbije do Mađarske, po prvi put zvanično izrazili spremnost da zajedno učestvujemo u infrastrukturnim projektima koji će obezbediti mogućnost da naše zemlje osiguraju energetsku bezbednost. Sve naše zemlje su bile veoma pogođene otkazivanjem projekta Južni tok, a naročito Mađarska i Srbija, koje su mnogo odmakle u pripremama tog projekta. Otkazivanje ovog projekta nas je dovelo u jednu veoma nezgodnu situaciju. Srbija ima svega 20 posto domaće proizvodnje gasa i ima samo jedan magistralni pravac dovoda tog gasa i to kroz Mađarsku, ali iz Rusije preko Ukrajine, pravac koji je pre nekoliko godina, kao što znate, bio zatvoren zbog gasne krize u odnosima između Rusije i Ukrajine. U takvim uslovima Mađarska i Srbija se nalaze pred velikim problemom - kako da obezbede energetsku stabilnost za naše zemlje. Ovo pitanje je za nas ne samo od vitalnog ekonomskog i energetskog značaja, već pitanje od nacionalnog značaja", istakao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Želeo bih da zahvalim ministru Peteru Sijartu što je predložio ovaj sastanak. Mi smo svi zajedno danas izrazili želju da razgovaramo o svim mogućim izvorima zajedničkog snadbevanja gasa. Ne želimo da se orijentišemo samo na jednu stranu, ali takođe ne možemo da dozvolimo da naše zemlje ostanu bez gasa. U tom smislu je veoma važno da razmotrimo sve projekte i mi pozdravljamo spremnost svih zemalja da u ovoj inicijativi učestvuju".

Ministar Dačić naglasio je da očekuje da se najpre definiše ceo projekat, a zatim i izradi zajednička studija izvodljivosti. Srbiji finansiranje ovog projekta predstavlja novu situaciju, jer je naša zemlja sa Rusijom, kada je reč o projektu Južni tok, imala zatvorenu finansijsku konstrukciju. Izgradnja Južnog toka trebalo je da se finansira uz učešće i kredit Gasproma, koji bi Srbija vraćala iz prihoda od tarifa za prolazak gasa.

„U ovim novim okolnostima i Mađarska i Srbija i sve ostale zemlje, moraju da govore o finansijskoj konstrukciji, kako bi se ona mogla zatvoriti, a to znači i razgovarati i sa trećim zemljama i kompanijama, dakle sa trećim staranama. Ono što je najvažnije, ja sam bio veoma kritičan danas prema predstavnicima Evropske komisije, jer smatram da se na vreme mora ostvariti dobra komunikacija kako ne bismo radili posao uzalud", rekao je ministar.

„I mi građani Južne Evrope, da tako kažem, Zapadnog Balkana, preko Grčke do Turske, imamo ista prava i ravnopravni smo sa građanima koji svoje potrebe namiruju iz severnog toka i nekih drugih gasovoda koji su imali podršku Evropske komisije i bili su izuzeti od raznih energetskih paketa, što južni tok nije bio.

Takođe, mi govorimo o gasu, a ne geopolitičkim odnosima između Zapada i Rusije. Gas nema boju. Mi moramo da rešimo taj problem i Evropska unija je u obavezi da nam pomogne. Mi želimo da sve bude u skladu sa evropskim pravilima, ali s druge strane ne možemo da prihvatimo činjenicu da naši građani budu žrtve geostrateških odnosa. Mi smo zainteresovani i za druge projekte koji se tiču tečnog prirodnog gasa i koji su vezani za neke druge zemlje kao izvore.

Sve te projekte treba razmotriti i apsolutno smo saglasni da se na ekspertskom nivou sada radi dalje kako bi se izradila studija izvodljivosti. Ali, pre svega, da se sa Ruskom Federacijom i sa Evropskom komisijom definiše da li je ovaj projekat sa Turskom ozbiljan, da li je pravno utemeljen sa aspekta Evropske unije, da ne bismo posle došli do nove štetne situacije. Raduje me da su naše zemlje prvi put izrazile zajedno svoj interes, a taj interes sada je u principu u tome da naših pet zemalja želi da zajedno reši pitanje gasne infrastrukture, odnosno izgradnje gasovoda.

Neka nam predlože sve varijante koje postoje, sigurno je da ćemo odabrati najbolju. Za sada jedina varijanta koja je imala neke obrise, koja se odnosila na naše područje, bila je ova koja je sada proizašla kao zamena za nekadašnji južni tok.

Nadam se da ćemo rukovodeći se zajedničkim interesima završiti ovaj posao uspešno bez štete po naše građane", izjavio je šef srpske diplomatije na konferenciji za novinare.

Ministar Dačić je na marginama ministarskog sastanka u Budimpešti imao i bilateralne susrete sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Kociasom i ministrom za EU pitanja Republike Turske Volkanom Bozkirom.