gototopgototop
sreda, 08. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić i generalni sekretar OEBS-a Zanijer na zajedničkim konsultacijama o rešavanju krize u Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0008Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas konsultacije o aktivnostima OEBS-a u pogledu rešavanja krize u Ukrajini sa generalnim sekretarem OEBS-a Lambertom Zanijerom, specijalnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS-u za Ukrajinu Hajdi Taljavini i šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakanom.

Situacija na istoku Ukrajine pokazuje znake napretka i sada treba konsolidovati napore da bi se tamo podstakao politički proces, i u tom cilju biće formirane radne grupe, poručili su danas šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

"Naš plan je da tražimo od strana da te radne grupe počnu da rade već sledeće nedelje", istakao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima OEBS-a, i dodao da će on, kao predsedavajući OEBS-u, imenovati koordinatore tih radnih grupa.

Da bi se podstakao politički proces neophodno je formirati radne grupe koje će se baviti pitanjima bezbednosti, političkim pitanjima, ekonomijom i humanitarnim pitanjima, rekao je Dačić.

On je ukazao da je potrebno obezbediti finansijska i tehnička sredstva za posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini, o čijem je produžetku i proširenju Srbija kao predsedavajuća pripremila odluku.
Potrebno je obezbediti satelitske snimke, bespilotne letelice, opremu za razgledanje terena.

"Srbija kao predsedavajuća OEBS-u je potpuno posvećena pružanju pomoći u rešavanju situacije u Ukrajini, u skladu sa sporazumima iz Minska, kroz podršku političkom dijalogu, kroz Normandijski kvartet i trilateralnu kontakt grupu", rekao je Dačić.

On je poručio da je u narednom periodu potrebna jasna koordinacija između Normandijskog formata i OEBS-a.

Dačić je najavio da će pozvati i šefa švajcarske diplomatije Didijea Burkhaltera da dođe u Beograd 28. aprila, kada će u posetu doći i nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, kako bi se održala sednica Trojke OEBS-a, o Ukrajini kao glavnoj temi.

Zanijer je izjavio da se na istoku Ukrajine prekid vatre generalno poštuje, te da je ovo ključna faza koju treba iskoristiti da se, u svetlu pozitivnog razvoja događaja, situacija unapredi uz uspostavljanje radnih grupa, intenziviranje razgovora i sprovođenje sporazuma iz Minska.

I on je ukazao na potrebu za jačanjem posmatračke misije, kojoj je mandat produžen i čiji se broj članova povećava, istakavši da je neophodno ojačati njene tehničke kapacitete.

"Agenda je kompleksna, zato je koordinacija između svih ključnih aktera i aktivnosti jedna od ključnih stvari", zaključio je Zanijer.

Sa njim je saglasna i Hajdi Taljavini, specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS-u za Ukrajinu, koja je upozorila da, ako nema direktnog kontakta i razgovora, situacija može da eskalira.