gototopgototop
četvrtak, 09. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Reagovanje Ministarstva spoljnih poslova povodom izjave premijera Albanije Edija Rame
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom neprihvatljive izjave premijera Albanije Edija Rame da će se „Albanija i Kosovo ujediniti na klasičan način ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova", da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo odgovarajuću instrukciju svim misijama Republike Srbije pri međunarodnim organizacijama, ambasadama Srbije u zemljama članicama, Evropske unije, Saveta bezbednosti UN, kao i u susednim zemljama.

Upućeno je pismo predsedavajućem Savetu bezbednosti UN-a sa zahtevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Saveta bezbednosti UN-a.

''Ambasadoru Republike Albanije u Beogradu je uručena protestna nota u kojoj je istaknuto da su stavovi predsednika Vlade Republike Albanije neprihvatljivi za Srbiju, da izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu. Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu.

Izjava premijera Albanije je u suprotnosti sa više puta izrečenim opredeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji.

Republika Srbija očekuje da njeni partneri u međunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsednika vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu'', izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.