gototopgototop
četvrtak, 09. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
UNHCR nastavlja uspešnu saradnju sa Srbijom
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0043Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas Hans Fridrih Šodera, novog šefa Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Beogradu, koji mu je predao kredencijale o stupanju na dužnost.

Na sastanku su razmatrana pitanja u vezi sa pronalaženjem rešenja za raseljena lica u Republici Srbiji, uključujući i sprovođenje Regionalnog stambenog programa za izbeglice. Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje Srbije i UNHCR-a u rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja, apatridije i značajnog priliva tražilaca azila.

Ministar Dačić je ukazao na i dalje veliki broj izbeglica iz regiona i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije u dugotrajnom raseljenju u Republici Srbiji. Izrazio je očekivanje da će, uprkos pomeranju fokusa sa Balkana na nove izbegličke krize, UNHCR nastaviti pun angažman u Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.Zahvalio je na posvećenosti UNHCR-a u realizaciji Regionalnog stambenog programa za izbeglice i izrazio uverenje da će Srbija, kao najveći korisnik, nastaviti sa aktivnostima u cilju efikasne implementacije Programa. Ministar Dačić je istakao da ni nakon 16 godina nisu stvoreni uslovi za održiv povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju i ukazao na posvećenost Srbije rešavanju ovog pitanja. Takođe, ukazao je na rastući broj tražilaca azila u Srbiji.

Šoder je potvrdio da će tokom svog petogodišnjeg mandata nastaviti sa aktivnostima koje UNHCR već dugo vremena sprovodi u Srbiji. Izrazio je zadovoljstvo zbog početka primene Regionalnog stambenog programa u Srbiji i najavio nastavak bliske saradnje sa institucijama Srbije po ovom pitanju. Pozitivno je ocenio aktivnosti Srbije na planu smanjenja broja lica bez državljanstva. Izrazio je spremnost UNHCR da pomogne u rešavanju pitanja azila u Srbiji.


 

 
Ključne reči: saopštenja Ivica Dačić UN