gototopgototop
utorak, 14. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje MSP povodom identifikacije žrtava srpske nacionalnosti stradalih u periodu 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pozdravlja uspešan nastavak aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske. U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, 1. aprila 2015. godine, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 14 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u periodu od 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske, koji su ekshumirani u Slunju, Zadru, Gračacu i drugim lokacijama.

Identifikaciji žrtava prisustvovali su članovi njihovih porodica i hrvatski ministar branitelja Predrag Matić.

Naglašavajući značaj identifikacije žrtava ocenjujemo da ovaj čin predstavlja potvrdu opredeljenja za unapređenje bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Rešavanju i prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti, koje je u funkciji poboljšanja bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske i razvoja obostrano korisne saradnje, doprineće i predstojeći sastanak koordinatora za otvorena bilateralna pitanja, zamenika ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Joška Klisovića i državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ambasadorke Roksande Ninčić u Beogradu.