gototopgototop
уторак, 21. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Реаговање председавајућег ОЕБС-у министра Дачића поводом саопштења Мисије ОЕБС-а у РС о заштитнику грађана Саши Јанковићу
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebsМинистарство спољних послова Републике Србије и српско председавање ОЕБС-у није консултовано о данашњем саопштењу Мисије ОЕБС-а у Србији о заштитнику грађана Саши Јанковићу, што одудара од заједнички добре сарадње.

На више састанака у последњих неколико месеци закључено је и од стране шефа Мисије Буркхарта да је сарадња на највишем нивоу, да има добре односе са свим министарствима и да је циљ Мисије да подржи демократске реформе у Србији. На предлог премијера Србије Александра Вучића договорени су чешћи сусрети и консултације у циљу бржег реформисања институција, подизања нивоа демократије и заштите људских права у Србији.

Зато је зачуђујуће данашње саопштење Мисије, издато без консултација са српским председавањем, које је издато у шестодневном одсуству шефа Мисије Буркхарта, а које је потписао вршилац дужности Ујехара, који се у Србији налази тек неколико месеци.

Подсећамо да ставови изнети у саопштењу не могу представљати ставове ОЕБС-а, јер њих утврђује Стални савет ОЕБС-а којим руководи Србија. Ови ставови могу бити само ставови Мисије ОЕБС-а у Србији.

Имајући у виду да мисије за свој рад одговарају Сталном савету и председавајућем, за следећу недељу заказаћу хитан састанак са шефом Мисије Буркхартом, одмах по његовом повратку са одсуства, како бисмо размотрили даље кораке. Србија, као земља председавајућа поштује и брани темељне принципе ОЕБС-а и спремна је за сваку иницијативу у правцу унапређења реформског процеса, сматрајући свако међународно присуство у свакој земљи партнером у реформама, а не судијом у унутрашњим политичким питањима земаља чланица.