gototopgototop
utorak, 21. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Reagovanje predsedavajućeg OEBS-u ministra Dačića povodom saopštenja Misije OEBS-a u RS o zaštitniku građana Saši Jankoviću
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebsMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i srpsko predsedavanje OEBS-u nije konsultovano o današnjem saopštenju Misije OEBS-a u Srbiji o zaštitniku građana Saši Jankoviću, što odudara od zajednički dobre saradnje. 

Na više sastanaka u poslednjih nekoliko meseci zaključeno je i od strane šefa Misije Burkharta da je saradnja na najvišem nivou, da ima dobre odnose sa svim ministarstvima i da je cilj Misije da podrži demokratske reforme u Srbiji. Na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića dogovoreni su češći susreti i konsultacije u cilju bržeg reformisanja institucija, podizanja nivoa demokratije i zaštite ljudskih prava u Srbiji.

Zato je začuđujuće današnje saopštenje Misije, izdato bez konsultacija sa srpskim predsedavanjem, koje je izdato u šestodnevnom odsustvu šefa Misije Burkharta, a koje je potpisao vršilac dužnosti Ujehara, koji se u Srbiji nalazi tek nekoliko meseci.

Podsećamo da stavovi izneti u saopštenju ne mogu predstavljati stavove OEBS-a, jer njih utvrđuje Stalni savet OEBS-a kojim rukovodi Srbija. Ovi stavovi mogu biti samo stavovi Misije OEBS-a u Srbiji.

Imajući u vidu da misije za svoj rad odgovaraju Stalnom savetu i predsedavajućem, za sledeću nedelju zakazaću hitan sastanak sa šefom Misije Burkhartom, odmah po njegovom povratku sa odsustva, kako bismo razmotrili dalje korake. Srbija, kao zemlja predsedavajuća poštuje i brani temeljne principe OEBS-a i spremna je za svaku inicijativu u pravcu unapređenja reformskog procesa, smatrajući svako međunarodno prisustvo u svakoj zemlji partnerom u reformama, a ne sudijom u unutrašnjim političkim pitanjima zemalja članica.