gototopgototop
четвртак, 23. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са шефом француске дипломатије и високим званичником немачког министарства спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic brdo_procesПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Словенији на састанку министара спољних послова „Брдо процеса''.
Традиционални ''Брдо процес'' окупио je министре спољних послова са Западног Балкана уз учeшће министара спољних послова Француске и Италије, европског комесара Јоханеса Хана, као и заменика министра спољних послова Немачке.

„Разговарало се о неколико битних тема за наш регион. Реч је о европским интеграцијама, специфичним облицима сарадње, као што је инфраструктурно повезивање, коридори, сарадња младих, односно већа координација када је реч о образовању, о размени студената и признавању диплома.

Такође разматрана су безбедносна питања која се тичу региона, ЕУ и њеног суседства, борбе против тероризма и илегалних миграција. Усвојена је и заједничка изјава. Наставак „Брдо процеса" се планира састанком председника из региона Западног Балкана који ће, како је најављено, бити одржан у Црној Гори", рекао је министар Дачић након састанка.

„Искористио сам прилику да разговарам са својим колегама и билатерално, најважнији је свакако састанак са француским министром Фабијусом. На састанку смо разменили мишљење о ситуацији у Украјини, имајући у виду да је Француска део Нормандијског формата. Наши билатерални односи су у сталном успону и искористио сам ову прилику и позвао га да дође у Србију.

Значајан је био и састанак са замеником министра спољних послова Немачке уочи званичне постете министра Штајнмајера Београду 28. априла. Важно је да задржимо успон у нашим билатералним односима. Немачка је веома важна за даљи ток евроинтеграција Србије и заједнички треба разговарати о начинима и путевима како да се пронађу механизми за што брже отварање поглавља у преговарачком процесу. Очекујем веома добре и корисне разговоре у Београду током посете Штајнмајера. Том приликом биће одржана и Тројка ОЕБС-а уз учешће и министра спољних послова Швајцарске Буркхалтера", рекао је у данашњој изјави шеф српске дипломатије.