gototopgototop
среда, 29. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија и БиХ заједно у борби против тероризма, поручио Дачић приликом отварања нове канцеларије ОЕБС-а у Дрвару
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0014Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић отворио је данас канцеларију ОЕБС-а у Дрвару. 

„Донео сам одлуку да у својству председавајућег ОЕБС-у обиђем све земље у којима делује Мисија ОЕБС-а или имају неко друго присуство ОЕБС-а на терену. Велико ми је задовољство да данас могу у посети БиХ да присуствујем отварању нове канцеларије ове организације, овде у Дрвару. ОЕБС је присутан у БиХ већ 20 година и за то време сигурно је значајно допринео изградњи државе БиХ као и њених институција", рекао је Дачић.

„Посматрано са стране председавајућег ОЕБС-у, свакако да је циљ ове Мисије да помогне БиХ да постигне вредности записане у основним начелима ОЕБС-а. Као првом потпредседнику Владе Србије и министру спољних послова, драго ми је да ће ова Мисија у Дрвару помоћи у заједничком решавању проблема избеглица и расељених лица на Западном Балкану", изјавио је министар Дачић и подсетио на међународни програм донација стамбеног збрињавања избеглица који се односи на цео регион Западног Балкана.

„Драго ми је да могу да кажем да је шеф мислије ОЕБС-а у БиХ, Џонатан Мур, човек који је већ дуго присутан на овим нашим подручјима и да о њему постоје само речи хвале. Сигуран сам да ће он бити посвећен оним задацима које ОЕБС поставља пред себе, а то су главни циљеви и начела ОЕБС-а у домену све три његове димензије.

Председавајући ОЕБС-у Дачић пожелео је срећу у раду новој канцеларији ОЕБС-а у Дрвару и истакао како Србија и БиХ имају заједничку бурну историју, али и нове заједничке изазове, који се у садашњем тренутку највише односе на изазове у домену безбедности, а то је претња изазвана тероризмом.

„ОЕБС ће свакако тој теми посветити велику пажњу, као и БиХ током свог предстојећег председавања Савету Европе и ми ћемо у овој области настојати да заједнички сарађујемо. Најоштрије осуђујем терористички напад у Зворнику, то није само удар на институције БиХ, већ и удар на стабилност читавог региона. Питање радикализације, екстремизма и теоризма у сваком погледу, било да је реч о појави тзв. страних бораца који са нашег подручја одлазе да се боре у Сирији, Ираку, Украјини или било којим другим ратиштима у свету, сигурно не може да допринесе мирном животу и безбедности грађана у овом региону. Зато је веома важно да безбедносне структуре наше две земље сарађују и размењују информације", поручио је председавајући ОЕБС-у, министар Дачић.