gototopgototop
ponedeljak, 01. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić u poseti Azerbejdzanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_mamadjarevPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je posetom Azerbejdzanu, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, započeo trodnevnu posetu misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje će 2. juna boraviti u Gruziji i 3. juna u Jermeniji. 

„Ja kao predsedavajući OEBS-u želim da napomenem da je ovaj region od velikog značaja za stabilnost čitave Evrope, i uobičajeno je da predsedavajući poseti ovaj region, odnosno Azerbejdzan, Gruziju i Jermeniju. Želim da osim posete nešto i pomognemo, a to znači da vidimo kako i na koji način da doprinesemo da se konflikt reši. Mi smo iz svog iskustva, iskustva Srbije, uvereni da je dijalog jedini način za rešavanje problema i da je neophodna politička volja svih strana da bi se do rešenja došlo.

Izrazio sam dobru volju Srbije, odnosno predsedavajućeg, da pružimo dobre usluge, preko rada mojih ličnih i specijalnih predstavnika i preko kopredsedavajućih Minskoj grupi, kako bismo došli do rešenja prihvatljivih za sve strane. Neophodna je posvećenost i drugih, većih država tom pitanju, i važno je da se poštuje sporazum o prekidu vatre, o primirju koje je odavno postignuto, a nažalost ima i žrtava i ranjenih", istakao je ministar.

Takođe, šef srpske diplomatije obećao je azerbejdzanskom ministru inostranih poslova Mamadjarovu da će razgovarati sa jermenskim ministrom Nalbandijanom o pitanjima koja se tiču uhapšenih i nestalih lica, te inicijativama koje se tiču moguće liberalnije koncepcije slobode kretanja u tom regionu.

„Još jednom želim da izrazim svoje uverenje, kao predsedavajućeg OEBS-u, da OEBS treba da bude partner svim zemljama u kojima je prisutan, da pomogne u rešavanju konflikata i podrži reforme, i samim tim bude koristan faktor u svim zemljama gde se nalazi. U Srbiji je OEBS prisutan već 20 godina i mi smo imali različita iskustva na tu temu. Srbija je jedna od zemalja koja je na svojoj koži osetila pitanje dvostrukih standarda i jedna je od zemalja koja je neko vreme čak i bila udaljena iz aktivnosti OEBS-a, a sada je zemlja predsedavajuća. Zato treba tražiti najbolji mogući način kako da se principi OEBS-a, sadržani u Helsinškoj povelji, primene i u praksi na jedan iskren način, bez dvostrukih standarda."

Govoreći o iskustvima Srbije, Dačić je rekao da je ona svakako posebno osetljiva na pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kako je Kosovo bilo primer za mnogo dvojnih standarda.

„Upravo zbog toga želimo da kažemo da je najvažnije da postoji politička volja za rešavanje svih ovih pitanja na svim stranama, a ukoliko ona postoji. Organizacija, kojom trenutno Srbija predsedava, učiniće sve da pomogne u operacionalizaciji svih tih različitih ideja i pokušaće da izradi jedno trajno rešenje ovog konflikta, koje bi bilo u interesu svih," rekao je predsedavajući OEBS-u Dačić.

Ministar Dačić je u Bakuu istakao da su Srbija i Azerbejdzan prijateljske zemlje koje su strateški partneri, kao i to da postoji obostrana spremnost za razvijanje bilateralnih odnosa, od političkih do ekonomskih, sportskih i kulturnih.

Šef srpske diplomatije posebno je naglasio činjenicu da će Azerbejdzan biti domaćin prvih Evropskih igara, na kojima će Srbija imati 132 učesnika, te da se očekuje dolazak predsednika Nikolića na otvaranje ovih igara.