gototopgototop
уторак, 02. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Други годишњи састанак ОЕБС особа за контакт за резолуцију СБ УН 1540
+ larger fontnormal font- Smaller font
sastanak oebsДруги годишњи састанак ОЕБС особа за контакт за Резолуцију 1540 Савета безбедности Уједињених нација одржан је одржан је 27. маја 2015. године у Београду, коме је председавала председник Радне групе за примену НАП 1540 амбасадор Бранка Латиновић. Поред особа за контакт за Резолуцију СБ УН 1540 из региона ОЕБС-а, учествовали су и чланова Комитета 1540 СБ УН и његови експерти, представници ОЕБС-а, Канцеларије Уједињених нација за разоружање (UNODA), представници Међурегионалног правног и кривичног истраживачког института Уједињених Нација (UNICRI) и представници Црне Горе као председавајућег Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС. У име Србије, као председавајућег ОЕБС-у, учесницима се обратио шеф Радне групе за председавање ОЕБС амбасадор Дејан Шаховић, који је представио активности Републике Србије као председавајућег ОЕБС-у, посебно на пољу разоружања и непролиферације.
На састанку су размотрене и нове иницијативе и размењена искустава на пољу примене Резолуције СБ УН 1540 у региону ОЕБС-а, те истакнут значај који ОЕБС даје питањима непролиферације и нарочито у пружању стручне помоћи и подршке држава из региона ОЕБС-а да усвоје и имплементирају своје националне акционе планове. Представници присутних држава, као и представници Комитета 1540 СБ УН, су нагласили значај континуиране подршке ОЕБС-а у усвајању и имплементацији Националних акционих планова.
Кроз организацију овог састанка, Република Србија је дала допринос у примени Резолуције СБ УН 1540 и размени искустава између држава чланица ОЕБС-а у усвајању и примени Националних акционих планова за спровођење Резолуције.