gototopgototop
среда, 03. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић посетио Јерменију
+ larger fontnormal font- Smaller font
jermenijaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, борави данас у Јерменији. Посетом Јеревану Дачић ће закључити серију посета мисијама ОЕБС-а на Јужном Кавказу, током које је председавајући ОЕБС-у посетио и највише званичнике Грузије и Азербејџана.

„Србија је председавајућа ОЕБС-у, подсетићу да је то организација која окупља 57 земаља у којој се одлучујуе консензусом.

Потребнo је велико стрпљење и умешност да се о питањима, о којима постоје различита мишљења и ставови, успешно спроводи политика и одлуке ОЕБС-а.

ОЕБС је веома заинтересован да се задржи стабилност и да се што више ради на успостављању поверења између земаља у овом региону. Сходно томе, ја као председавајући, свесрдно подржавам рад Минск групе која се бави посредовањем око питања Нагорно-Карабаха.

Такође, подржавам рад мог специјалног представника за Јужни Кавказ, амбасадора Гнедингера. Ми ћемо као организација, и Србија као председаваућа, дати свој допринос да помогнемо да овај рад буде успешан.

Похвалио бих сарадњу између јерменских власти и Мисије ОЕБС-а у Јерменији. Сматрам да је то веома значајно за развој и реформе у овој земљи и да ОЕБС треба посматрати као партнера.

Надам се да ћемо у наредном периоду имати и чешће посете, мултилатералне и билатералне природе. Још једном изражавам велико задовољсто поводом ове посете Јеревану, са жељом да посао који ОЕБС обавља, обави на најбољи могући начин у интересу мира, безбедности, свих грађана и свих народа", рекао је председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Јерменија пријатељска земља с којом Србија има традиционалне везе, као и да је потребно да се билатерални односи развијају у свим сферама, од политичких до економских.