gototopgototop
utorak, 02. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u posetio Gruziju
+ larger fontnormal font- Smaller font
gruzijaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, danas je posetio Gruziju. 

U Tbilisiju predsedavajući OEBS-u Dačić razgovarao je sa najvišim zvaničnicima Gruzije predsednikom Georgijem Margvelvašvilijem, premijerom Iraklijem Garibašvilijem, predsednikom Parlamenta Davidom Usupašvilijem i ministarkom spoljnih poslova Tamarom Berukašvili.

„Veoma mi je drago što se Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, trudi da odigra konstruktivnu ulogu. Bez obzira što je kriza u Ukrajini u fokusu svetske javnosti, trudimo se da i ostali problemi, konflikti, ne ostanu po strani.

U tom smislu sam, kao predsedavajući, doneo odluku da posetim sve zemlje u kojima postoji prisustvo OEBS-a na terenu, uključujući i ovaj region. Juče sam bio u Azerbejdzanu, danas sam u Gruziji, sutra ću posetiti Jermeniju.

Kada je reč o OEBS-u, mi želimo da pomognemo da se sve posledice konflikta iz 2008. godine prevaziđu. Želim da izrazim zadovoljstvo zbog dobre saradnje između državnih organa Gruzije i mog specijalnog predstavnika za Južni Kavkaz ambasadora Gnedingera koji je jedan o kopredsednika Ženevskog dijaloga, koji se vodi poslednjih sedam godina.

Ja sam spreman kao predsedavajući OEBS-u da pomognem da dođe do dogovora i napretka u razgovorima kako bi se za pitanja - od kojih treba izdvojiti pitanja humanitarnog karaktera, pitanja nestalih lica, izbeglih lica zatim pitanje slobode kretanja - pronašla rešenja. Mislim da mogu da se pronađu rešenja i bez zadiranja u statusna pitanja. Imajući u vidu da sam dugi niz godina proveo u dijalogu sa Prištinom u Briselu, dobro znam koliko je to teško i koliko vremena zahteva, ali opet, s druge strane, veoma je važno da se dijalog nastavi, jer on nema alternativu. Alternativa su ratni sukobi i mislim da to niko na ovom prostoru ne želi. OEBS pruža maksimalnu podršku stabilnosti ovog regiona uključujući naravno i stabilnost u Gruziji.

Još jednom da ponovim da ćemo mi uložiti maksimalne napore u razgovoru sa svim stranama u ovom procesu, koji se vodi u Ženevi - bez obzira na sve primedbe da li je ili nije uspešan, da li dugo traje bez nekih konkretnih rezultata - on jeste jedina u stvari platforma na kojoj se trenutno vodi dijalog i taj dijalog mora da bude sačuvan i mora da bude unapređen.

Znate da OEBS broji 57 država i odlučuje se konsenzusom, a to znači da je potrebno mnogo strpljenja, diplomatske mudrosti i pregovaračke sposobnosti da se dođe do rešenja koje će odgovarati svima. Srbija ima puno razumevanje za sve probleme ovog regiona jer je imala, nažalost, dosta negativnih iskustava u svojoj bližoj prošlosti", rekao je predsedavajući OEBS-u.

Srbija zahvaljuje Gruziji na veoma principijelnoj podršci kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Isto tako, Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na bilateralne odnose Srbije i Gruzije. On je istakao da su to dve prijateljske zemlje, kao i da je obostrana želja da se odnosi između dva naroda razvijaju i dalje.

"Očekujem da razvijemo odnose u mnogim sverama od ovih ugovorno-pravnih, da potpišemo što više međudržavnih sporazuma, pa do saradnje u oblasti ekonomije, kulture, sporta, umetnosti.

Pružamo podršku Gruziji na njenom evropskom putu, mi se zalažemo za što brže integrisanje i Srbije i Gruzije u evropske tokove.

Kada je reč o sporazumima, mi ćemo danas potpisati sporazume o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše. Gruzija je svojom odlukom ukinula vize za građane Srbije i Srbija će uzvratiti istom merom, ali je potrebno napraviti međudržavni sporazum za ukidanje svih viza za sve vrste pasoša i da tako potpuno liberalizujemo naš vizni sistem.

Ekonomska saradnja bi mogla da bude i veća. Ona je relativno mala budući da nisu postojali organizovani odnosi između naše dve zemlje, jer su i Gruzija i Srbija u vreme bivše Jugoslavije i Sovjetskog saveza bile republike unutar tih država i nisu samostalno vodile svoju spoljnu politiku", istako je u svojoj izjavi šef srpske diplomatije i rekao da je pozvao svoju gruzijsku koleginicu, ministarsku spoljnih poslova, da do kraja godine poseti Beograd.