gototopgototop
petak, 05. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Neformalni sastanak OEBS-a na visokom nivou u julu u Helsinkiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatDržave učesnice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) će održati neformalni sastanak na visokom nivou u Helsinkiju 10. jula. Uz ministarsku Trojku OEBS-a, odnosno ministre spoljnih poslova Švajcarske, Srbije i Nemačke, da prisustvuju sastanku pozvani su i zamenici ministara iz 57 država učesnica.

Srbija je, kao aktuelna država predsedavajuća OEBS-u, sazvala sastanak i predsedavaće ovim događajem. Na inicijativu predsedavajućeg OEBS-u Ivice Dačića, Finska je ljubazno prihvatila da bude domaćin sastanka. Sastanak će biti održan u dvorani „Finlandija", koja je bila mesto održavanja Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS), 1975. godine.

Segment na početku sastanka namenjen je obeležavanju 40. godišnjice Helsinškog završnog akta. Razgovori koje će uslediti baviće se pitanjima evropske bezbednosti; detaljnija agenda će biti dostupna u narednih nekoliko nedelja. Sastanak će takođe utrti put održavanju Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu u decembru.

Neformalni sastanak biće organizovan nezavisno od godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje će biti održano u Helsinkiju od 5. do 9. jula.

Informacije: ambasador Katja Perman, stalna predstavnica Finske OEBS-u, tel: +43 676 8483 50350 (za pitanja u vezi sa OEBS-om), i ambasador Hanu Kirolainen, tel: 0358 295 351 027 (za dogovore povodom konferencije)