gototopgototop
ponedeljak, 08. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na 15. Ekonomskom samitu Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
ek samit3Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 15. Ekonomskom samitu Republike Srbije koji se održava u Beogradu: 

„Poštovane dame i gospodo,
Članovi Vlade,
Potpredsednice Vlade,
Kolege ministri,
Premijeru Republike Srpske,
Vaše ekselencije,

Izuzetna mi je čast da i ove godine učestvujem na Ekonomskom samitu i duboko sam uveren da će naša današnja razmena mišljenja biti dodatni podsticaj razvoju stabilnosti, međusobne saradnje, a time i ekonomskom napretku kako u Republici Srbiji, tako i u regionu u celini.

Republika Srbija je voljna i spremna da nastavi sa sprovođenjem reformi koje su neophodne u cilju dalje transformacije države i društva. U tom smislu, najviši prioritet Srbije je izgradnja pravne države i uspostavljanje vladavine prava, kao preduslova za privlačenje stranih investicija, kao i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji.

Moram da istaknem da je od našeg poslednjeg susreta urađen veliki deo onoga što je zacrtano u našem programu. Podsetiću vas da je za godinu dana rada ove Vlade u našu zemlju investirano 576 miliona evra, što je omogućilo otvaranje 7.437 novih radnih mesta. Kako je izjavio naš premijer u pripremi su 62 projekta, čijom bi realizacijom, u narednih nekoliko godina strana ulaganja dostigla skoro milijardu evra.

Prioritet ove Vlade je da se stvore pretpostavke i adekvatni uslovi za što intenzivniji ekonomski rast i zapošljavanje, posebno mladih, fiskalnu konsolidaciju, rectruktuiranje javnih preduzeća, racionalizaciju i veću efikasnost javne adminstracije, unapređenje socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva. Zemlja je suočena sa problemom niskog priraštaja, starenja stanovništva i rastućom emigracijom.

Kada je reč o spoljno političkim aktivnostima, akcenat je na daljem jačanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Srbije. U proteklih godinu dana postignuti su značajni rezultati, kako na planu regionalne saradnje, tako i na planu intenziviranja dijaloga sa zemljama širom sveta.
Jasnu potvrdu jačanja našeg spoljnopolitičkog položaja, svakako predstavlja obavljanje funkcije predsedavajućeg OEBS-u, koje se odvija u veoma složenim međunarodnim okolnostima, a u kojima Republika Srbija nastupa odgovorno, nepristrasno u funkciji postizanja održivog mira i iznalaženja trajnih rešenja.

Srbija ima jasan stav da se samo kroz otvoren i kontinuirani dijalog mogu prevazići otvorena pitanja i time dati doprinos uspostavljanju stabilnog, ekonomski povezanog i u punoj meri saradnji okrenutog regiona. Mislim da smo svi mi u regionu svesni da samo zajedničkim radom i nastupom možemo ostvariti konkretne pomake u saradnji, koji će, pre svega, imati pozitivne efekte po naše građane.

Otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom je istorijska šansa i naše ključno strateško opredeljenje. Vlada Srbije je potpuno posvećena ovom cilju i spremna da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine. Očekujemo da bi, u tom slučaju, Srbija do 2020. godine mogla da postane punopravna članica EU.

Evropska perspektiva je ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine. Uspešnost ovog dijaloga pokazao je, s jedne strane, da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu za zapadni Balkan, a sa druge strane potvrdio EU kao međunarodni faktor koji je u stanju da rešava otvorena pitanja i suštinski značajno doprinosi širenju stabilnosti i bezbednosti.

U dosadašnjem procesu dijaloga, Beograd je u poslednjih nekoliko meseci potpisao sporazum o pravosuđu, doneo implementacioni plan o pravosuđu, postigao dogovore o civilnoj zaštiti i opštinskim budzetima a predstavnici Srba su se vratili u Parlament i Vladu u Prištini. Od 15 tačaka Briselskog sporazuma Beograd je ispunio sve što je bila njegova obaveza. Šest tačaka koje se tiču srpske zajednice nisu ispunjene. Srbija želi da razgovara o srpskoj zajednici na KiM.

Uvek smo na taj razgovor bili spremni jer je to egzistencijalno pitanje za nas, jer ZSO vidimo upravo kao mehanizam koji će obezbediti zaštitu prava srpskog naroda koji na KiM živi.

Mislim da je svima jasno da od EU i njenih institucija ne očekujemo nikakva popuštanja u kontekstu ispunjavanja kriterijuma za članstvo. Spremni smo na produbljenu saradnju u cilju ubrzanja evropske integracije regiona. Istovremeno, smatramo značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama, bez nametnutog ujednačavanja tempa.

Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja su među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, koji se ostvaruju i aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama, forumima i procesima. Uspešna i razvijena regionalna saradnja značajno doprinosi strateškom spoljnopolitičkom prioritetu Republike Srbije – članstvu u EU.

Kada velike svetske kompanije razmatraju mogućnost za ulaganje, posmatraju i analiziraju region u celini.

Zato je zajedničk interes svih nas u Srbiji i na Zapadnom Balkanu sprovođenje uspešnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi koji će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života. To naravno nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona, i zato je od izuzetnog značaja podrška EU izgradnji infrastrukturnih projekata, sa ciljem povezivanja regiona u oblasti transporta i energetike, što će doprineti povećanju atraktivnosti regiona za investiranje.

U tom smislu, pozdravljamo najavu EK da u periodu 2014-2020 iskoristi 1 milijardu evra iz IPA fondova za infrastrukturne projekte za šest korisnika IPA na Zapadnom Balkanu, kao i nameru da se do 2020. godine, u kombinaciji evropskih fondova i fondova finansijskih institucija, privuče privatni kapital koji bi obezbedio finansiranje infrastrukturnih projekata na zapadnom Balkanu u vrednosti od najmanje 10 milijardi evra.

Duboko sam uveren da je neophodan još veći angažman svih naših potencijala, uključujući i diplomatije, radi zaštite ekonomskih interesa države, promocije privrede, kao i intenziviranja ekonomskih odnosa sa drugim zemljama. S tim u vezi, u narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo tom cilju.

Poštovani učesnici,

Zahvaljujem se na pažnji i želim vam uspešan rad."