gototopgototop
utorak, 16. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u učestvovao na Konfereciji o bezbednosti novinara i slobodi medija koja je održana u Beču
+ larger fontnormal font- Smaller font
konferencija -_sloboda_medijaPredsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatvorio je danas dvodnevnu Konferenciju o bezbednosti novinara, slobodi medija i pluralizmu u vremenima konflikta koju je organizovala Kancelarija OEBS-ove predstavnice za slobodu medija. 

U nastavku je integralna verzija govora: 

"Poštovane dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim i da vam se obratim na zatvaranju konferencije koju je organizovala Predstavnica OEBS-a za slobodu Medija, gđa. Dunja Mijatović, nakon dva dana intenzivne diskusije i razmene mišljenja o temama od visokog značaja za slobodu izražavanja i slobodu medija.

Tema konferencije, Bezbednost novinara, sloboda medija i pluralizam u vremenu konflikata, nažalost, ponovo je aktuelna. Mada se krize među sobom razlikuju, a konflikti odlikuju sopstvenim specifičnostima i izazovima, zajednička odlika im je da su novinari i sloboda izražavanja među prvim žrtvama tih kriza.

Stoga, od izuzetne je važnosti da se o stečenim iskustvima i naučenim lekcijama razgovara na forumima poput ovog, a sve u cilju prevazilaženja negativnog trenda nasilja nad novinarima u čitavom regionu OEBS-a.
Tokom Konferencije imali smo priliku da čujemo zabrinjavajuće podatke o rastućem broju napada na novinare. Nasilje nad novinarima u svojim različitim oblicima predstavlja grubo kršenje slobode izražavanja i slobode medija, kao osnovnih temelja svakog demokratskog društva.
Duboko smo uvereni da bez slobode izražavanja nema i neće biti slobodnog i demokratskog društva. Stoga je od izuzetne važnosti najstroža osuda svih manifestacija nasilja nad predstavnicima medija i medijskim slobodama.
Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da vas podsetim da su se države učesnice OEBS-a, na prvom ovogodišnjem sastanku Stalnog saveta u januaru mesecu, ujedinile u osudi terorističkog napada na satirični magazin Šarli Ebdo u Parizu, naglasivši da je sloboda izražavanja fundamentalno i međunarodno priznato ljudsko pravo.
U vremenima konflikata, principi i vrednosti na kojima počiva novinarska profesija su na posebnom testu. U uslovima naglašenih emocija i različitih pritisaka, od velike je važnosti sačuvati objektivnost u izveštavanju, pravovremenost u reagovanju i suprotstaviti se stereotipima i uopštavanjima. Nažalost, sa mnogim od ovih problema, suočavali smo se i sami tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka.

Uz poštovanje etičkih standarda i visokih načela novinarske profesije, otvara se prostor za delovanje novinara u pravcu smanjenja tenzija i uspostavljanju dijaloga i poverenja među sukobljenim stranama.
Predsedavanje Republike Srbije OEBS-u došlo je u izuzetno teškom trenutku za čitav region OEBS-a. Situacija u i oko Ukrajine nastavlja da bude ozbiljna pretnja stabilnosti i bezbednosti na širokom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka. Centralne aktivnosti našeg predsedavanja Organizacijom nastavljaju da budu usmerene ka uspostavljanju dijaloga i unapređivanju mirovnog procesa. Takođe, na agendi naših prioriteta je i rešavanje tzv „zamrznutih konflikata" u okviru već postojećih formata, uz duboko uverenje da čak i mali, ali konkretni koraci mogu da unaprede odnose poverenja među sukobljenim stranama. Objektivno i nepristrasno izveštavanje može doprineti tome.

Kao predsedavajući OEBS-u porodicom od 57 članica, Republika Srbija je slobodu izražavanja i slobodu medija, uključujući bezbednost novinara, stavila visoko na listu svojih prioriteta. U prilog tome, govori i Konferencija o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara, koju smo, u saradnji sa Kancelarijom Predstavnika OEBS-a za slobodu medija organizovali u Beogradu 26-27. marta o.g. U atmosferi otvorene diskusije, predstavnici država učesnica OEBS-a, novinari, medijski stručnjaci i predstavnici civilnog društva su razmatrali međunarodne standarde i primere dobre prakse u domenu zaštite novinara i njihove bezbednosti. To je ujedno bio i prvi veliki skup koji je Republika Srbija u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u organizovala.

Tokom konferencije bilo je otvoreno pitanje, kako prevazići negativne trendove nekažnjavanja za zločine počinjene nad novinarima? Mi kao Vlada Srbije dali smo konkretan primer na tom polju. Vladina komisija za istraživanje ubistva novinara, koja je do sada napravila značajne pozitivne korake, jedna je od ključnih mehanizama koji pokazuje iskrenu nameru da se svi slučajevi napada rasvetle, a počinioci izvedu pred lice pravde. Države i njihove Vlade su te koje treba da obezbede neophodne uslove za neometano delovanje novinara u okruženju oslobođenom od pretnji i zastrašivanja, da podstiču pluralizam i pružaju neophodne garancije za poštovanje osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodu izražavanja i slobodu medija.

Pitanje bezbednosti novinara, pitanje je od univerzalne važnosti. Adekvatno reagovanje na kompleksne izazove u pogledu bezbednosti novinara zahteva komplementarno delovanje i zajedničke napore. Zato bih iskoristio ovu priliku da pozdravim nedavno jednoglasno usvajanje Rezolucije 2222 SB UN-a o zaštiti novinara, kao podsticajan i ohrabrujući događaj.

Koristim ovu priliku da ohrabrim sve države učesnice OEBS-a da slede konkretne preporuke koje će biti formulisane nakon ove naše Konferencije, jer verujem da će njihova primena doprineti sveukupnom unapređivanju bezbednosti novinara u OEBS regionu i poštovanju slobode izražavanja i slobode medija uopšte. Nadam se da će usvojeni zaključci sa ove i pomenute Konferencije u Beogradu doprineti konstruktivnom dijalogu u smeru usvajanja Ministarskih odluka na ovu temu.

Dozvolite mi da na kraju izrazim zahvalnost Predstavniku OEBS-a za slobodu medija, gospođi Dunji Mijatović i njenom timu na organizovanju ove uspešne konferencije i da ponovim izraze podrške našeg predsedavanja OEBS-u radu njene Kancelarije.

Hvala."