gototopgototop
sreda, 17. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanci ministra Dačića na marginama Minhenske bezbednosne konferencije u Beču
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0016Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u boravi u dvodnevnoj poseti Beču, gde je na marginama sastanka užeg kruga Minhenske bezbednosne konferencije razgovarao sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova Austrije, Ukrajine i Švajcarske.

„Izdvojio bih razgovor sa austrijskim ministrom Sebastijanom Kurcom. Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima koje ocenjujemo veoma dobrim, o pripremama za Bečku konferenciju, 27. avgusta, koja je nastavak Berlinskog procesa, ali i o pitanjima iz nadležnosti OEBS-a.

Takođe, razgovarali smo i o postavljanju mog novog specijalnog predstavnika za Ukrajinu i u Trilateralnoj kontakt grupi koju čine Rusija, Ukrajina i predstavnik OEBS-a. U pitanju je austrijski diplomata, Martin Sajdik, diplomata koji je trenutno u Misiji Austrije pri UN. Za ovaj vikend planirani su sastanci u Kijevu, Moskvi i u ponedeljak u Beogradu. Sve ovo govorim ukoliko postoji saglasnost svih strana da on može sa moje strane da bude postavljen za mog specijalnog predstavnika."

Ministar Dačić rekao je da je na temu Ukrajine sinoć razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavlom Klimkinom, a jutros sa švajcarskim ministrom Didijeom Burkhalterom, imajući u vidu da će 10. jula u Helsinkiju biti održan sastanak trojke OEBS-a povodom 40 godina od Helsinškog završnog akta i postojanja OEBS-a.
„Tim povodom će biti održana konferencija visokih zvaničnika u Helsinkiju, gde će iz svih zemalja OEBS-a prisustvovati državni sekretari, odnosno zamenici spoljnih poslova, i nas trojica ministara koji smo članovi Trojke OEBS-a. Takođe tema svih ovih razgovora kojim smo se bavili danas u Beču jeste i pitanje Panela eminentnih ličnosti, koji je Trojka OEBS-a formirala, a vodi je ambasador Volfgang Išinger. Panel se bavi analizom i funkcionisanjem OEBS-a i iskustvima koje OEBS treba da izvuče iz raznih iskušenja u ovih 40 godina."

Šef srpske diplomatije naglasio je da će danas sa članovima Panela eminentnih ličnosti analizirati njihov privremeni izveštaj, dok se konačni izveštaj očekuje na Ministarskoj konferenciji, koja će biti održana 3. i 4. decembra u Beogradu.