gototopgototop
ponedeljak, 22. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Austrija podržava predsedavanje OEBS-u, pozdravlja imenovanje novog specijalnog predstavnika za Ukrajinu
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatPredsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, imenovao je danas austrijskog diplomatu Martina Sajdika na mesto svog novog specijalnog predstavnika u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi.
„Austrijski ambasador Martin Sajdik zameniće švajcarsku ambasadorku Hajdi Taljavini na mestu mog specijalnog predstavnika", izjavio je predsedavajući OEBS-u. „S obzirom na značaj zadatka koji je pred nama, nalaženja diplomatskog rešenja za krizu u i oko Ukrajine, ambasador Sajdik će odmah krenuti sa radom. On će, zajedno sa ambasadorkom Taljavini, prisustvovati sastanku četiri radne grupe koje deluju pod pokroviteljstvom Trilateralne kontakt grupe, u cilju davanja doprinosa primeni Paketa mera dogovorenog u Minsku 12. februara, koji je zakazan za 23. jun u beloruskoj prestonici," rekao je.

„Tokom prošlonedeljnog razgovora sa mojim austrijskim kolegom, ministrom Sebastijanom Kurcom, ministar mi je potvrdio podršku Austrije predsedavanju Srbije OEBS-u. Naša dosadašnja saradnja bila je odlična, i uveren sam da ćemo je samo učvrstiti današnjim imenovanjem, kao i tokom saradnje u okviru Trojke OEBS-a iduće godine", rekao je Dačić, iskoristivši priliku da se zahvali ambasadorki Taljavini na izuzetnom obavljanju dužnosti i ambasadoru Sajdiku poželi dobrodošlicu u svoj tim.

„Čestitam ambasadoru Sajdiku na imenovanju i želim mu svaki uspeh. Rad Trilateralne kontakt grupe je preko potreban u cilju deeskalacije sukoba i istočnoj Ukrajini. Stoga smo predložili iskusnog austrijskog diplomatu, aktuelnog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, g. Martina Sajdika da na tom mestu nasledi sadašnjeg specijalnog predstavnika, švajcarsku ambasadorku Hajdi Taljavini. Ambasador Sajdik je visoko kvalifikovan, uzevši u obzir funkcije koje je ranije obavljao u Njujorku, Moskvi i Pekingu, kao i njegovo odlično poznavanje ruskog jezika", izjavio je ministar inostranih poslova Republike Austrije Sebastijan Kurc.

„Radujem se nastavku naše bliske saradnje sa predsedavanjem Srbije OEBS-u, a naročito sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, pored ostalog i u kontekstu predsedavanja Austrije OEBS-u tokom 2017. godine", zaključio je austrijski ministar.