gototopgototop
ponedeljak, 22. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić imenovao novog specijalnog predstavnika u Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebsPredsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić imenovao je danas ambasadora Martina Sajdika (Austrija) za svog novog specijalnog predstavnika u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi. Ambasador Sajdik će funkciju preuzeti od ambasadorke Hajdi Taljavini (Švajcarska) koja je, nakon što je obavljala ovaj zadatak tokom godinu dana, izrazila želju da se povuče. 

„Ambasador Sajdik je veoma iskusan diplomata koji poseduje širok opseg znanja, od međunarodnog prava do multilateralnih poslova, i izuzetno nam je drago što možemo da mu poželimo dobrodošlicu u tim", rekao je Dačić.

„Dozvolite mi da se takođe zahvalim ambasadorki Taljavini na njenom izuzetnom učinku i doprinosu naporima za rešavanje krize u i oko Ukrajine, koji su se pokazali neprocenjivim. Duboko uvažavana zbog svog diplomatskog umeća i posvećenosti, jako će nam nedostajati. Bilo mi je zadovoljstvo da radim s njom i želim joj sve najbolje u budućim dužnostima".

Ambasadorku Taljavini je za specijalnu predstavnicu u Ukrajini 8. juna 2014. imenovao tadašnji predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter. Njen mandat je u januaru 2015. obnovio aktuelni predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Na mestu specijalne predstavnice OEBS, ambasadorka Taljavini značajno je doprinela izradi, potpisivanju i primeni Sporazuma iz Minska iz septembra 2014. i Paketa mera iz Minska iz februara 2015, kao i smanjenju tenzija i nivoa oružanih dejstava u oblasti sukoba. Nakon Paketa mera, takođe je učestvovala u osnivanju tematskih radnih grupa u cilju ubrzane primene svih nerešenih bezbednosnih, političkih, humanitarnih i ekonomskih pitanja.