gototopgototop
subota, 27. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa predsedavajućom Komisiji Afričke unije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - zumaNa poziv prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u poseti Srbiji boravi Nkosazana Dlamini-Zuma, predsedavajuća Komisiji Afričke unije.

Nakon sastanka, ministar Dačić je istakao da je u pitanju poseta najvišeg nivoa u istoriji odnosa naše zemlje i Afričke unije, koja predstavlja rezultat višegodišnjeg učešća delegacija Republike Srbije na Samitima Afričke unije, te unapređenja ukupne saradnje naše zemlje sa Komisijom Afričke unije i zemljama članicama.

Šef srpske diplomatije i predsedavajuća Komisiji Afričke unije konstatovali su napredak saradnje Srbije sa Komisijom Afričke unije, posebno nastavak uspešnog političkog dijaloga na visokom nivou i spremnost za razvijanje ekonomske saradnje.

U tom cilju ministar Dačić i predsedavajuća Komisiji Afričke unije potpisali su danas Memorandum o ekonomskoj saradnji Vlade Republike Srbije i Komisije Afričke unije. Memorandumom su predviđeni programi saradnje u oblasti poljoprivrede, nauke i obrazovanja, farmaceutike, infrastrukture i drugih oblasti od zajedničkog interesa.
Takođe, na sastanku je razmotreno aktuelno stanje političkih odnosa i partnerstva Srbije sa Afričkom unijom i zemljama članicama Afričke Unije, sagovornica je informisana o spoljnopolitičkim aktivnostima i prioritetima Republike Srbije, zatražen je nastavak podrške politici Srbije prema Kosovu i Metohiji i našim međunarodnim inicijativama u vezi sa ovim pitanjem, razmatrene su mogućnosti unapređenja saradnje u posebnim organima Afričke unije, učešće pripadnika Vojske Srbije u Mirovnim operacijama UN-a u Africi, učešće Srbije u programima post-
konfliktne obnove pojedinih afričkih zemalja i razmenjena su mišljenja o najaktuelnijim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. 

Ključne reči: Ivica Dačić Afrička unija