gototopgototop
петак, 10. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић о састанцима у Хелсинкију
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebsПредседавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Хелсинкију где су одржани скупови у знак сећања на 40. годишњицу усвајања Хелсиншког завршног акта.

„Нисам превише срећан што ову годишњицу обележавамо са подсећањем на једну сличну ситуацију која је била и пре 40 година, а то је да постоје велике поделе и проблеми унутар Организације. Ово показује да тема безбедности и сарадње у Европи није тема која је једном заувек решена и зато ова организација има велику и важну сврху за стабилност и мир у Европи.

Ове године у Хелсинкију се одржава неколико скупова - сада завршавамо Неформални скуп на високом нивоу, на нивоу државних секретара у министарствима држава чланица уз учешће министара спољних држава чланица Тројке и наравно уз учешће финског министара спољних послова.

Захвални смо председнику Финске на пријему. Оно што је важно рећи то није само подсећање на историју, већ и расправа о томе шта радити у будућности. Како радити на систему раног упозорења на проблеме који постоје у одређеним земљама и како пронаћи најбоље механизме за функционисање тамо где ти проблеми постоје", рекао је министар Дачић.

Председавајући ОЕБС-у подсетио је да Организација има 57 држава чланица, да има доста конфликата који се налазе у области ове организације, и сада је ситуација да поред кризе у Украјини ОЕБС има посла и око других замрзнутих конфликата.

„Улога ОЕБС-а је у тим случајевима незаменљива, јер је ОЕБС једина организација која има присуство на терену у тим земљама. У Украјини једина међународна организација која је присутна јесте ОЕБС. Зато ћу ја посетити Украјину следеће недеље, што је јако важно.

Такође мој специјални представник координира радом Трилатералне контакт групе која се бави покушајем да се криза из безбедносне области премести на политички план, односно да се поведе политички процес.

Ми смо данас имали састанак Тројке на министарском нивоу овде у Хелсинкију, разговарали смо о ситуацији у Украјини и о предлозима који даје Панел еминентних личности, а везано за будућност наше организације, и разговарали смо да се до краја године размотри начин функционисања нашег присуства на терену тј. наше Мисије", рекао је председавајући ОЕБС-у и истакао да ће следећа седница Тројке бити у Магдебургу у Немачкој.