gototopgototop
петак, 10. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак Тројке ОЕБС-а поводом 40 година од доношења завршног акта из Хелсинкија
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatЧланови Тројке ОЕБС-а, коју чине садашњи и претходни председавајући Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, и Дидије Буркхалтер, шеф Федералног министарства спољних послова Швајцарске, као и специјални представник следећег председавајућег, Гернот Ерлер из Немачке, састали су се данас на маргинама неформалног састанка на високом нивоу поводом 40-огодишњице усвајања Завршног акта из Хелсинкија. Чланове Тројке примио је и председник Финске Саули Нинисто.

Чланови Тројке ОЕБС-а подсетили су на дух политичке одлучности и ангажовања током Конференције за европску безбедност и сарадњу (КЕБС), која је крунисана потписивањем Хелсинског завршног акта 1. августа 1975. и која је утрла пут преласку са конфронтације на сарадњу, те означила крај Хладног рата. Завршни акт из Хелсинкија и процес КЕБС дали су кључан допринос догађајима који су обликовали европску безбедност током протеклих 40 година. Они су поставили темеље свеобухватном, кооперативном, равноправном и недељивом приступу безбедности кроз заједничке обавезе држава учесница у политичко-војној, економско-еколошкој и хуманој димензији.
Организација за европску безбедност и сарадњу је од тада превалила дуг пут. Њена важна улога у управљању кризом, почев од раног упозоравања до пост-конфликтне рехабилитације, ставила је ОЕБС у први план напора за очување мира и безбедности широм простора ОЕБС-а.

Министри Дачић и Дидијие Буркхлатер, као и специјални представник Ерлер, нагласили су да се може постићи само политичко решење за кризу у и око Украјине. Истакли су да ОЕБС и Специјална посматрачка мисија у Украјини играју виталну улогу у спровођењу пакета мера усвојених у Минску и подвукли одговорност свих страна за испуњавање свих обавеза које произилазе из договора из Минска, почев од поштовања примирја и повлачења тешког наоружања. Пружили су пуну подршку недавно именованом специјалном представнику председавајућег у Украјини и у оквиру Трилатералне контакт групе. амбасадору Мартину Сајдику. Још једном су изразили захвалност његовој претходници, амбасадорки Хејди Таљавини. на посвећености и изузетним напорима.

Политичка спремност за проналажење решења за ову кризу може да отвори врата обнављању међусобног поверења, констатовали су чланови Тројке. Утврђивање путева за повратак фундаменталним принципима паневропске безбедности и сарадње представља основу за поновно грађење поверења. То се може постићи искључиво путем континуираног дијалога, уз пуно коришћење инструмената ОЕБС-а, како је наглашено. Министри Дачић и Бурхалтер и специјални представник Ерлер сагласили су се о потреби даљег јачања напора за постизање решења за замрзнуте сукобе у региону ОЕБС-а. У светлу променљивог карактера сукоба и растућег значаја обезбеђивања адекватних капацитета за деловање регионалних организација, подсетили су на решеност да се ојачају капацитети ОЕБС-а у области целог спектра конфликтних ситуација, укључујући ревизију оспособљености ОЕБС-а за мировне операције у циљу унапређења европске безбедности.

Чланови Тројке поздравили су разговоре о безбедносним изазовима и улози ОЕБС-а током неформалног састанка на високом нивоу, као и резултате који ће бити уграђени у текућу дебату у оквиру процеса Хелсинки +40, а евентуално и ван њега. Такође су поздравили расправу о Прелазном извештају и препорукама Панела еминентних личности о европској безбедности као заједничком пројекту. У сусрет Министарској конференцији ОЕБС-а крајем ове године али и у ширем контексту, чланови Тројке изразили су очекивање да ће државе учеснице ОЕБС-а искористити 40-ту годишњицу Завршног акта из Хелсинкија да се надовежу на достигнућа Организације у све три димензије и да се обавежу на доношење одлука које ће отворити пут јачању ОЕБС-а као колективног средства за решавање изазова у XXI веку.