gototopgototop
utorak, 14. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Viktorija Nuland u poseti Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
unnamed 1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, sa ambasadorom Viktorijom Nuland, pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja američkog Stejt departmenta koja, u okviru posete regionu, boravi u Republici Srbiji.

Tema razgovora bile su aktivnosti Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na rešavanju krize u i oko Ukrajine. Ministar Dačić je istakao da, za Republiku Srbiju i za njega lično, kao predsedavajućeg OEBS-u, prioritet ostaje pronalaženje opšteprihvatljivog rešenja, uspostavljanje mira i postepena normalizacija situacije kroz nastavak dijaloga u okviru OEBS.

Srpsko predsedavanje Organizacijom koordinira napore svih mehanizama OEBS-a, čija je Specijalna posmatračka misija jedino međunarodno prisustvo na terenu, a Trilateralna kontakt grupa, u čijem radu učestvuje specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-u, jedini forum pod čijim se okriljem okupljaju sve strane u sukobu.
„Nastojimo da, uz podršku međunarodnih partnera, obezbedimo poštovanje primirja na terenu i napredak u političkim pregovorima za okončanje krize", rekao je ministar Dačić.

Ambasador Viktorija Nuland prenela je da, u aktuelnom momentu kada OEBS doživljava svoju renesansu, Republika Srbija, kao predsedavajući Organizacije, ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u nastojanju da se uspostavi mir na teritoriji Ukrajine, kroz puno poštovanje i implementaciju Sporazuma iz Minska.