gototopgototop
ponedeljak, 27. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o sastancima u Madridu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic- spanijaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Kraljevini Španiji gde se danas sastao sa predsednikom Senata Pio Garsijom Eskuderom i sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Španije, Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom.

Ministar Dačić će u Madridu učestvovati i na sastanku na visokom nivou Komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i zaustavljanje protoka stranih boraca.

Nakon današnjih sastanaka šef srpske diplomatije istakao je da je Španija prijateljska zemlja, zemlja koja potpuno razume pitanja i probleme teritorijalnog integriteta i separatizma.

„Učestvujem na međunarodnoj konferenciji koje organizuju UN za borbu protiv terorizma i iskoristio sam priliku i sastao se sa ministrom spoljnih poslova Španije Margaljom i sa predsednikom Senata. U tim razgovorima još jednom je potvrđena naša velika privrženost principima međunarodnog prava.

Španija je ponovila da neće menjati stav o Kosovu i Metohiji, da se zalaže za evrointegracije Srbije, kao i da se zajedno pripremamo za obeležavanja jubileja koji je sledeće godine, a to je 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Španije.

Iskoristiću priliku da razgovaram i sa drugim ministrima koji su ovde. Danas sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Malija. Prethodnih godina bilo je različitih novinskih napisa i priča i u samoj Prištini o poziciji Malija kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ministar spoljnih poslova čvrsto je ponovio da Mali neće menjati stav o Kosmetu. Oni poštuju Srbiju kao nastavljača bivše Jugoslavije, to je još iz vremena Josipa Broza Tita. Mi želimo da unapređujemo odnose i da razvijamo odnose kakvi su nekada bili", rekao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je danas razgovarao i o zahtevu Kosova za prijem u Unesko, kao i da i Španija i Mali neće podržati takav stav.