gototopgototop
petak, 31. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Sijarto pustili u rad stari prelaz Horgoš
+ larger fontnormal font- Smaller font
horgos -_prelazMinistri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto presecanjem vrpce pustili su danas u rad stari granični prelaz Horgoš između dve države.

Šef srpske diplomatije je rekao da otvaranje prelaza predstavlja primer dobre saradnje dve zemlje bez obzira na problem migranata sa kojim se one suočavaju i bez obzira na podizanje ograde na koju Srbija ne gleda blagonaklono, ali ima razumevanja.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je u Srbiji 2008. godine bilo stotinu zahteva za azil, a da je do danas, u ovoj godini, podneto oko 60.000 takvih zahteva, što je ocenio kao veliku razliku.

„Otvaranje ovog prelaza je redak slučaj koji pokazuje da razvijamo naše odnose koji su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija", rekao je Dačić i dodao da se to može zahvaliti naporima dve države u rešavanju problema iz prošlosti i okretanju budućnosti.

Dačić je istakao da dve države rade na realizaciji strateški važnih projekata u oblastima ekonomije, kao i na realizaciji starteških projekata od regionalnog i evropskog značaja. Među te projekte on je ubrojao i revitalizaciju pruge Beograd - Budimpešta. Naglasio je da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa potencijalnim energetskim problemom pošto, ukazao je, obe zemlje mogu ostati bez snabdevanja gasom ukoliko se nastave sukobi Rusije i Ukrajine, a Srbija i Mađarska ne obezbede alternativno snabdevanje.

Dačić je poželeo da Srbija i Mađarska brzo dođu u situaciju da im više ne trebaju ni ograde, ni granični prelazi, ni granična policija, ocenivši da put do Brisela vodi preko regionalne saradnje.

"Otvaramo ovaj prelaz sa željom da se što pre zatvori", poručio je Dačić.

Njegov mađarski kolega Sijarto saglasan je u oceni da odnosi dve zemlje nikad nisu bili na višem nivou i dodao da su Srbija i Mađarska jaki partneri koji neguju prijateljske odnose.

"Mađarsku i Srbiju interesuje zajednički uspeh. Što Srbija bude uspešnija, to će i Mađarska imati više šansi za uspeh i obrnuto", ocenio je Sijarto.

On je dodao da će otvaranje tog graničnog prelaza rešiti problem prelaska granice pešaka i bisiklista, ali i rasteretiti veliki prelaz Horgoš-Reske tokom sezone velikih gužvi.

"Jednom rečju, otvaramo još jednu kapiju između Mađarske i Srbije za ljude koji regularno prelaze granicu. Ovo otvaranje prelaza pokazuje da Mađarska i Srbija proširuju mogućnosti onim ljudima koji regularno prelaze granicu. U isto vreme zaistavljamo ilegalne prelaske", dodao je on.

Oba ministra istakla su značaj mađarske nacionalne zajednice u Srbiji i razvoju međusobnih odnosa.

Stari granični prelaz Horgoš biće u funkciji od 15 sati.
Otvaranjem starog graničnog prelaza Horgoš će za vreme velikih gužvi biće smanjiti pritisak na ostale granične prelaze ka Mađarskoj.

Otvaranje prelaza predviđeno je sporazumom dve države iz 2012. godine zahvaljujući kojem je pre par godina otvoren prelaz Bački Vinogradi - Ašothalom.