gototopgototop
уторак, 25. август 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Билатерални састанци министра Дачића на Конференцији држава страна Уговора о трговини наоружањем у Мексику
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kankun -_konferencijaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествује на Првој конференцији држава страна Уговора о трговини наоружањем (АТТ) која се одржава у Канкуну у Мексику. Поред учешћа на Конференцији, министар Дачић имао је и низ билатералних састанака са министрима спољних послова Мексика, Гватемале, Јамајке, и Тринидада и Тобага:

„Другог дана Конференције страна уговора о трговини оружјем, коју организују УН овде у Мексику, имао сам веома добре билатералне разговоре којима сам веома задовољан. Поред основног циља, да предочимо шта Србија ради у односу контроле трговине наоружања, остварили смо и најзначајније циљеве у вези са билатералним контактима са земљама које су у овом тренутку значајне за нас, нарочито по питању Косова и Метохије. Имао сам веома добар разговор са домаћином, министром спољних послова Мексика. Следеће године Србија и Мексико обележавају 70 година од успостављања дипломатских односа. Оно што је за нас веома важно, Мексико неће мењати своју подршку и Србија уважава пуно разумевање када је реч о питању очувања нашег територијалног интегритета, односно када је реч о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије. Такође, сличну позицију сам видео и код министра спољних послова Тринидада и Тобага. То је такође једна од веома значајнијих земаља која жели да средиште овог уговора о трговини наоружањем буде управо у Тринидаду и Тобагу. Установили смо да Тринидад и Тобаго веома јако и принципијелно подржава став Србије у вези са питањем територијалног интегритета. Ово је веома значајно зато што је Тринидад и Тобаго чланица Извршног савета Унеска, где је могуће да захтев Косова, за који ми сматрамо да је супротан принципима међународног права, буде на дневном реду. Сличне ставове имају и министри спољних послова Јамајке и Гватемале, а о томе сам разговарао и са помоћником министра иностраних послова Аргентине.

Могу рећи да су земље са којима смо овде данас имали билатералне разговоре веома чврстог става када је реч о територијалном интегритету, не само због пријатељства са Србијом и не само зато што имају неке своје проблеме на својим територијама, већ једноставно зато што сматрају да међународно право треба да се базира на принципима - а не на интересима и на сили. Циљ наше посете овде је остварен, а то је да учврстимо наше односе са земљама које имају пријатељски став према Србији и према нашем основном и најтежем питању, а то је питање Космета.

У том смислу, ових пет земаља - Мексико, Аргентина, Тринидад и Тобаго, Јамајка и Гватемала ће наставити да подржавају политику Србије, односно неће признавати једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Такође, у Мексику сам имао прилике да разговарам са људима који су из Европе присуствовали овом заседању, са министром иностраних послова Луксембурга Жаном Аселборном и швајцарским шефом дипломатије Дидијеом Буркхалтером.

Са својим луксембуршким колегом сам разговарао о ономе што Луксембург у овом тренутку највише интересује, с обзиром на то да је земља председавајућа ЕУ, а то је проблем миграната. Аселборн сматра да је то европско питање број један и у том смислу ће највероватније почетком октобра бити одржана конференција министара спољних и унутрашњих послова у Мађарској, са овим питањем на дневном реду, уз учешће земаља чланица ЕУ и земаља из нашег региона које погађа криза миграната и избеглица. Такође он сматра да Србија до краја ове године треба да отвори прва преговарачка поглавља и ја очекујем да ће председавајући Савету министара ЕУ посетити Србију у наредним месецима", рекао је министар Дачић у Мексику.