gototopgototop
utorak, 25. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralni sastanci ministra Dačića na Konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem u Meksiku
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kankun -_konferencijaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT) koja se održava u Kankunu u Meksiku. Pored učešća na Konferenciji, ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Gvatemale, Jamajke, i Trinidada i Tobaga:

„Drugog dana Konferencije strana ugovora o trgovini oružjem, koju organizuju UN ovde u Meksiku, imao sam veoma dobre bilateralne razgovore kojima sam veoma zadovoljan. Pored osnovnog cilja, da predočimo šta Srbija radi u odnosu kontrole trgovine naoružanja, ostvarili smo i najznačajnije ciljeve u vezi sa bilateralnim kontaktima sa zemljama koje su u ovom trenutku značajne za nas, naročito po pitanju Kosova i Metohije. Imao sam veoma dobar razgovor sa domaćinom, ministrom spoljnih poslova Meksika. Sledeće godine Srbija i Meksiko obeležavaju 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ono što je za nas veoma važno, Meksiko neće menjati svoju podršku i Srbija uvažava puno razumevanje kada je reč o pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta, odnosno kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije. Takođe, sličnu poziciju sam video i kod ministra spoljnih poslova Trinidada i Tobaga. To je takođe jedna od veoma značajnijih zemalja koja želi da središte ovog ugovora o trgovini naoružanjem bude upravo u Trinidadu i Tobagu. Ustanovili smo da Trinidad i Tobago veoma jako i principijelno podržava stav Srbije u vezi sa pitanjem teritorijalnog integriteta. Ovo je veoma značajno zato što je Trinidad i Tobago članica Izvršnog saveta Uneska, gde je moguće da zahtev Kosova, za koji mi smatramo da je suprotan principima međunarodnog prava, bude na dnevnom redu. Slične stavove imaju i ministri spoljnih poslova Jamajke i Gvatemale, a o tome sam razgovarao i sa pomoćnikom ministra inostranih poslova Argentine.

Mogu reći da su zemlje sa kojima smo ovde danas imali bilateralne razgovore veoma čvrstog stava kada je reč o teritorijalnom integritetu, ne samo zbog prijateljstva sa Srbijom i ne samo zato što imaju neke svoje probleme na svojim teritorijama, već jednostavno zato što smatraju da međunarodno pravo treba da se bazira na principima - a ne na interesima i na sili. Cilj naše posete ovde je ostvaren, a to je da učvrstimo naše odnose sa zemljama koje imaju prijateljski stav prema Srbiji i prema našem osnovnom i najtežem pitanju, a to je pitanje Kosmeta.

U tom smislu, ovih pet zemalja - Meksiko, Argentina, Trinidad i Tobago, Jamajka i Gvatemala će nastaviti da podržavaju politiku Srbije, odnosno neće priznavati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Takođe, u Meksiku sam imao prilike da razgovaram sa ljudima koji su iz Evrope prisustvovali ovom zasedanju, sa ministrom inostranih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom i švajcarskim šefom diplomatije Didijeom Burkhalterom.

Sa svojim luksemburškim kolegom sam razgovarao o onome što Luksemburg u ovom trenutku najviše interesuje, s obzirom na to da je zemlja predsedavajuća EU, a to je problem migranata. Aselborn smatra da je to evropsko pitanje broj jedan i u tom smislu će najverovatnije početkom oktobra biti održana konferencija ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u Mađarskoj, sa ovim pitanjem na dnevnom redu, uz učešće zemalja članica EU i zemalja iz našeg regiona koje pogađa kriza migranata i izbeglica. Takođe on smatra da Srbija do kraja ove godine treba da otvori prva pregovaračka poglavlja i ja očekujem da će predsedavajući Savetu ministara EU posetiti Srbiju u narednim mesecima", rekao je ministar Dačić u Meksiku.