gototopgototop
utorak, 08. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sa ambasadorom Li Mančangom o odnosima Srbije i Kine
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0007_2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je primio danas ambasadora Kine u Beogradu, Li Mančanga.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo rezultatima nedavne posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Kini. Razgovarano je o produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ministar Dačić istakao je značaj odnosa sa Kinom, od podrške u najvažnijim pitanjima do konkretnih oblika saradnje, naglašavajući ulogu Kine kao stalne članice Saveta bezbednosti UN. Upoznao je ambasadora Lija sa pitanjem ugroženosti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i neprihvatljivosti kosovskog zahteva za članstvo u UNESKO.

Ambasador Li je ocenio da su odnosi dve zemlje u stalnom usponu o čemu svedoče dogovori o novim investicionim projektima tokom posete srpskog predsednika Kini. Izneo je stavove Kine u vezi sa reformom UN i u okviru toga Saveta bezbednosti UN.

Izražen je interes za razvojem saradnje u svim oblastima u kojima dve zemlje prepoznaju potencijale za zajedničke rezultate. Takođe, ocenjeno je da je uloga UN u očuvanju svetskog mira, u susret obeležavanju 70-godišnjice postojanja ove organizacije, i dalje nezamenljiva.
 
Ključne reči: saopštenja Kina Ivica Dačić