gototopgototop
utorak, 22. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom misije EU u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0004_2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas ambasadore zemalja Kvinte. U dužem razgovoru, ministar Ivica Dačić sagovornike je detaljno obavestio o problemu sa kojim se Srbija suočila u odnosima sa Republikom Hrvatskom povodom migrantske krize.


Ukazao je da je Hrvatska preduzela mere koje nisu u skladu sa dobrosusedskim odnosima i međunarodnim standardima, dodajući da je reč o prvom zatvaranju granice između Srbije i Hrvatske od ratnih zbivanja devedesetih godina naovamo. Istakao je da aktuelna izbeglička kriza nema nikakve veze sa jednostranim potezima hrvatskih vlasti prema Srbiji u pogledu slobodnog kretanja robe. To je, po rečima šefa srpske diplomatije, primer brutalne ekonomske agresije usmerene prema Srbiji. Srbija će se do određenog vremena, odnosno do sutra, 23. septembra u ponoć, uzdržavati od primene recipročnih mera prema Republici Hrvatskoj i na taj način dati prostor da se na uzajamno prihvatljiv način dijalogom dođe do rešenja problema među svim zainteresovanim stranama.

Ministar Ivica Dačić ukazao je da Srbija ne želi da se nađe u poziciji žrtve, ona ne određuje rute migranata i ne učestvuje u organizaciji njihovog transfera do granica EU. Pritom, Republika Srbija je učinila sve da izbeglicama sa Bliskog i Srednjeg istoka omogući human tretman na teritoriji Republike Srbije i obavi sve neophodne procedure kada je reč o njihovoj registraciji, zdravstvenoj zaštiti, kao i svakom drugom vidu zaštite.

Odluka Hrvatske da delimično propusti kamione sa kvarljivom robom je nepotpuno i za Srbiju neprihvatljivo rešenje. Srbija očekuje da se Republika Hrvatska ponaša u skladu sa postojećim međudržavnim ugovorima zaključenim sa Republikom Srbijom i postojećim obavezama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i njenog članstva u EU. U razgovoru sa ambasadorima, šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio je da je ponosan što nije zabeležen nijedan incident prema migrantima na verskoj ili rasnoj osnovi. Ministar Dačić je zamolio predstavnike Kvinte da ova poruku prenesu svojim vladama.

Predstavnici zemalja Kvinte izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postupanjem Vlade Republike Srbije prema migrantima, kao i odlukom da se primena recipročnih mera odloži. Istakli su da se Republika Srbija, od samog početka migrantske krize, ponašala u skladu sa standardima Evropske unije iako još nije njen punopravni član.

U razgovoru je bilo reči i o inicijativama za sazivanje međunarodne konferencije o sveobuhvatnom rešenju problema migranata, na kojoj bi učestvovale pored zemalja članica EU i zemlje kroz koje migranti tranzitiraju.