gototopgototop
petak, 25. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na zasedanju Radne grupe za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje i usavršavanje mehanizama trgovine između Srbije i Rusije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Radna grupa_RS_-RFObraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na zasedanju Radne grupe za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje i usavršavanje mehanizama trgovine između Republike Srbije i Ruske Federacije, koje je održano u Beogradu: 

„Poštovane dame i gospodo,

Imam veliku čast i zadovoljstvo da vas u ime Vlade Republike Srbije i u svojstvu kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju srdačno pozdravim i poželim dobrodošlicu na ovaj skup, koji predstavlja značajan korak u pravcu unapređenja sveukupnih trgovinskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Želim da naglasim da Republika Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa Ruskom Federacijom i da je zainteresovana za što snažnije prisustvo ruskih firmi i ruskog kapitala na našem tržištu.

Takođe, hteo bih da podvučem da Vlada Republike Srbije podržava nastavak svih institucionalnih kontakata između naših prijateljskih zemalja, koji imaju za cilj jačanje privrednih veza. Značajnu ulogu u tome ima nesumnjivo Međuvladin komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, čiji je jedan od glavnih zadataka da ukaže na oblasti gde postoje neiskorišćeni potencijali za još dinamičniju ekonomsku saradnju.

Realno je očekivati da će u narednom periodu biti zabeležen ne samo rast ruskih investicija, već i rast izvoza iz Republike Srbije u Rusku Federaciju. Da će, pored već tradicionalnog izvoza poljoprivrednih proizvoda i građevinskih usluga, biti iskorišćene i druge mogućnosti koje nudi srpska privreda, naročito u oblasti turizma i auto-industrije. Takođe, očekujemo angažman na daljoj liberalizaciji međusobne trgovine.

Ruska Federacija je naš strateški politički, ekonomski i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera. Naglašavam da su veoma dobri politički odnosi omogućili stabilnu osnovu za unapređenje sveukupne saradnje i time doprineli da Ruska Federacija bude među najznačajnijim privrednim partnerima Republike Srbije - i kao izvozna destinacija za srpske robe i kao strani investitor.

Kao što znate, ukupan obim robne razmene u 2014. godini je dostigao 2,5 milijarde evra. Za prvih 7 meseci ove godine, i pored aktuelnih svetskih dešavanja, koja su negativno uticala na međunarodne trgovinske odnose, robna razmena između Srbije i Ruske Federacije je dostigla 1,3 milijarde evra. Cilj nam je da ona bude još veća.

Poštovani prijatelji,

Iskoristio bih priliku da još jednom istaknem zadovoljstvo zbog današnjeg susreta sa vama i ponovim opredeljenost Vlade Republike Srbije za razvoj sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom. Uveren sam da će današnje zasedanje Radne grupe, kao i predstojeće 14. zasedanje Međuvladinog komiteta, rezultirati ostvarivanjem konkretnih poslovnih projekata.

Želim vam uspešan rad."