gototopgototop
ponedeljak, 28. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Njujorku na skupu na visokom nivou „Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ za čovečanstvo“
+ larger fontnormal font- Smaller font
UN- Ouvanje_kulturnog_nasledjaObraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na skupu na visokom nivou „Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ za čovečanstvo", koji je održan u Njujorku:

„Poštovane dame i gospodo,

Svaki vandalizam prema spomenicima kulture ni na koji način ne može se tolerisati. Uništavanje i skrnavljenje istorijskog nasleđa drugih kultura na žalost sve je prisutnije. Svedoci smo da najvredniji spomenici istorije čovečanstva, oni od izuzetne i univerzalne vrednosti, kao i oni koji su uvršteni u Listu svetskog nasleđa Uneska, postaju mete napada ekstremista.

Teroristi, podstaknuti verskim fanatizmom, za mete biraju svetski priznata dela izuzetne vrednosti spomeničkog nasleđa i uništavaju ih. Oštre osude takvih delovanja, koje dolaze od strane međunarodne javnosti, Saveta bezbednosti UN-a, Uneska, kao i brojnih stručnih i naučnih institucija, imaju jednu poruku – „Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo". Ujedinjeni u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo, kroz obrazovanje, kulturu, nauku, komunikacije kako bismo sačuvali nasleđe za buduće generacije.

Republika Srbija se sa ovakvim aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na delu svoje teritorije koja je, u skladu sa Rezolucijom 1244, pod upravom UN-a. Na prostoru Kosova i Metohije 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno istorijskih spomenika, bili su mete napada. Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju. Uništena su 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, a posebno je zabrinjavajuće to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu.

Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku.

Hvala."