gototopgototop
utorak, 29. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Samitu lidera o mirovnim operacijama u Njujorku
+ larger fontnormal font- Smaller font
Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i mDSC 0068inistra spoljnih poslova Ivice Dačića na Samitu lidera o mirovnim operacijama koji je održan juče u Njujorku:

„Gospodine predsedniče,
Gospodine generalni sekretaru,
Uvažene ekselencije,
Dame i gospodo,

Republika Srbija je zemlja značajan kontributor mirovnih snaga u misijama UN i lider u svom regionu i zato sa posebnim zadovoljstvom i čašću učestvujem na ovogodišnjem Samitu i diskusiji o unapređenju funkcionisanja mirovnih operacija UN. Želeo bih da se zahvalim na iniciranju skupa u izuzetno važnom i izazovnom trenutku za očuvanje mira u svetu.

Gospodine predsedniče,

Održavanje mira je naša zajednička odgovornost i zahteva kontinuiran doprinos svih aktera. Srbija pridaje veliki značaj ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i smatra mirovne operacije za jedan od najznačajnijih instrumenata za trajni mir u svetu.

Politička podrška svih nas ima ključni značaj za ispunjavanje mandata uspostavljenih misija i eliminisanje jaza između postavljenih ciljeva i rezultata na terenu.

Mobilizacija dodatnih i konkretnih kapaciteta je neophodna u cilju poboljšanja delovanja misija na terenu. Politički i bezbednosni uslovi se kontinuirano i intenzivno menjaju i zato je neophodno obezbediti da postojeći finansijski i ljudski resursi u okviru sistema UN budu iskorišćeni pravovremeno i na optimalan način.

Gospodine predsedniče,

Naš cilj treba da bude i poboljšanje kvaliteta mirovnih misija. Usmereno i partnersko delovanje zahteva i strategiju u kojoj bi se ujedinili napori u održavanju i izgradnji mira. U realizaciji moramo obezbediti veću saradnju sa regionalnim akterima, koordinaciju i usklađivanje prioriteta i napora.

Srbija se slaže sa potrebom institucionalnih reformi i podržava napore čiji je cilj povećanje efikasnosti i operativnosti mirovnih snaga, uključujući i upotrebu modernih tehnologija. Podržavamo Izveštaj Nezavisnog panela eksperata za mirovne operacije i Izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o budućnosti mirovnih operacija UN i smatramo ih za dobru osnovu naših predstojećih delovanja. Ukazujemo na neophodnost da celokupan sistem UN bude uključen u proces primene preporuka iz izveštaja.

Smatramo da je potrebno dodatno razviti i unaprediti obuku za učešće u mirovnim operacijama. Snažno se zalažemo za jačanje sveobuhvatnog tretmana uzajamno povezanih pitanja bezbednosti i razvoja, kao i promociju većeg učešća žena.

Gospodine predsedniče,

Ponosan sam da govorim u ime zemlje koja se nalazi u prvih osam zemalja na evropskom kontinentu po broju pripadnika koji učestvuju u misijama uspostavljanja i održavanja mira pod okriljem UN. Danas blizu 350 pripadnika iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u svetu. Želim da istaknem i da Srbija, kao država čiji je prioritetni cilj integracija i članstvo u EU, takođe učestvuje i u Misijama EU.

U narednom periodu Srbija planira da poveća nivo angažovanja novim učešćem inžinjerijskih jedinica, konkretno inžinjerijske čete opšte namene, zatim medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem i učešćem do tri štabna oficira u mirovnoj operaciji UN MINUSMA.

Imajući navedeno u vidu, kao i dosadašnja iskustva Srbije i našeg regiona, opredeljeni smo i jasno posvećeni procesu izgradnje i očuvanja mira. U tom kontekstu, regionalna saradnja, pomirenje i razumevanje osnove su našeg delovanja.

Srbija kao predsedavajuća OEBS povećanu pažnju poklanja ulozi regionalnih organizacija u mirovnim misijama, i smatramo da partnerstva između globalne organizacije, poput UN, i regionalnih organizacija, postaju sve važnija. Rukovodeći se tom idejom organizujemo i prateći događaj na marginama ovogodišnje generalne debate 70. zasedanja GS UN posvećen mirovnim operacijama OEBS, koji će se održati 1.oktobra 2015.godine

Gospodine predsedniče,

Srbija je danas partner svakoj članici UN koja aktivnim angažmanom i kroz saradnju nastoji da doprinese dugotrajnom miru i prosperitetu u svetu.

Čvrsto smo opredeljeni za aktivnu ulogu u promovisanju održivog mira i razvoja, osnove za pomirenje, razumevanje, stabilnost i prevenciju obnavljanja konflikata. Neophodno je da ujedinimo volju i napore na izazovnom, ali i uzvišenom putu mira u svetu.

Zahvaljujem vam na pažnji."
Ključne reči: saopštenja Ivica Dačić UN