gototopgototop
sreda, 30. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Članovi SEEGROUP u poseti Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
SEEGROUPGrupa diplomata, predstavnika zemalja učesnika u SEEGROUP, kojom u 2015. godini predsedava Misija Republike Srbije pri NATO boravi u poseti Srbiji od 29. septembra do 1. oktobra 2015. godine.
SEEGROUP (Southeast Europe Security Cooperation Steering Group) pokrenuta je u oktobru 2000. godine kao neformalna platforma u NATO za političke i bezbednosne konsultacije od značaja za region Jugoistočne Evrope. Okuplja diplomatske predstavnike u Briselu iz članica NATO, partnerskih država Jugoistočne Evrope i zapadnoevropskih partnera NATO koji pokazuju interes za dešavanja u regionu (Švedska, Finska, Austrija, Švajcarska, Irska).

Trideset članova SEEGROUP koji su u poseti Srbiji primljeni su danas u Ministarstvu spoljnih poslova gde su detaljno upoznati sa saradnjom Republike Srbije sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, napretkom ostvarenim u procesu evropskih integracija i tokom predsedavanja Republike Srbije OEBS-u. U brifingu koji je za članove grupe održao v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovali su i načelnik Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir Dijana Ivančić, načelnik Odeljenja za sektorske politike EU Snežana Stojić i Tamara Rastovac Siamašvili iz Radne grupe za predsedavanje OEBS-u.

Za goste iz Brisela tokom boravka u Beogradu organizovani su i sastanci u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane gde će biti informisani o saradnji Republike Srbije sa NATO kroz program Partnerstvo za mir iz nadležnosti tih ministarstava.

Predstavnici zemalja učesnika u SEEGROUP takođe će prisustvovati petom Beogradskom bezbednosnom forumu (BBF 2015) koji se održava u Beogradu pod nazivom „Može li Evropa sebe iznova definisati".