gototopgototop
четвртак, 01. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић на скупу „Мировне операције ОЕБС-а“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Njujork - Mirovne operacije OEBSУводно обраћање председавајућег ОЕБС-у, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на министарском скупу о „Мировним операцијама ОЕБС-а" који је одржан данас у Њујорку:


„Екселенције,
Даме и господо,
Поштоване колеге,

Велико ми је задовољство да вам у својству председавајућег ОЕБС-у пожелим добродошлицу на овај министарски скуп о „Мировним операцијама ОЕБС". Драго ми је што је данас са нама тако уважена публика.

Такође сам захвалан свом колеги из министарске Тројке ОЕБС-а, министру Буркхалтеру, на доприносу који као главни говорник пружа овом догађају. Дозволите ми и да изразим захвалност генералном секретару ОЕБС-а Ламберту Занијеру на улози модератора данашњих разговора.

Екселенције,

Председавање Србије ОЕБС-у вас је позвало на овај скуп у циљу размене мишљења о улози Организације у одржавању међународног мира и безбедности. Као највећи светски регионални безбедносни споразум на основу Главе VIII Повеље о УН, ОЕБС је у јединственој позицији да пружа допринос мирном решавању спорова. У том контексту, његов свеобухватни мултидимензионални приступ безбедности представља посебну предност.

С тим у складу, ОЕБС стално испитује начине за даље јачање стратегија и инструмената којима располаже у оквиру механизмa за решавање конфликтних циклуса. Мировне операције представљају кључни елемент овог механизма. Организација у овом тренутку тражи начине за повећање капацитета ОЕБС-а за покретање и одржавање сложених мировних мисија које су по природи суштински цивилне. Такве мисије би биле опремљене посебно конкретно прилагођеним средствима и ресурсима, уз могућност да се распоређују у различитим фазама конфликтног циклуса.

Сегмент на високом нивоу 70. заседања Генералне скупштине Уједињених нација пружа идеално окружење за министарске разговоре о начинима на које ОЕБС може да унапреди овај процес. Уједињене нације су одувек на челу напора за прилагођавање мировних операција новим изазовима и кризним ситуацијама. Недавно су дале свеж подстицај дебати текућим прегледом мировних операција и извештајем Панела на високом нивоу о мировним операцијама коју је у јуну представљен генералном секретару Бан Ки-муну. Лекције научене од УН-а, као и од других међународних и регионалних организација су од велике користи ОЕБС-у и његовим државама учесницама. Драго је што је представник генералног секретара данас са нама и радујем се његовом доприносу нашој дебати.

Даме и господо,

Одговор ОЕБС-а на кризу у и око Украјине је још једном показао релевантност Организације у управљању кризама и решавању конфликата, укључујући њену способност да брзо реагује и донесе резултате на терену. Брзо распоређивање Специјалне посматрачке мисије у Украјини и Посматрачке мисије на руским контролним пунктовима Гуково и Доњецк, уз подршку свих осталих структура ОЕБС-а, као и релевантних међународних партнера, наглашава да је ОЕБС и даље организација која се заснива на раду на терену.

У исто време, наше искуство са кризом у и око Украјине појачало је неопходност за изналажење начина за прилагођавање мировних операција ОЕБС-а и целог његовог механизмa за решавање конфликтних циклуса, како би се на бољи начин борио са актуелним и будућим изазовима. Потреба за тим је утолико хитнија у данашњем безбедносном окружењу у којем се организације попут ОЕБС-а суочавају са широким дијапазоном конфликата, старих и нових, као и настанком све сложенијих транснационалних и међуповезаних претњи по безбедност.

У том смислу, желео бих да нагласим да је председавање Србије, у консултацијама са преосталом двојицом чланова Тројке, задужило Секретаријат да изради студију која ће испитати могућност планирања, распоређивања и одржавања сложених мировних мисија. И док ће ове мисије у својој суштини бити цивилне, оне би могле да обухвате и елементе полиције и војске без права примене силе.

Уверен сам да ће из данашњих разговора проистећи корисне идеје и приступи окренути будућности који ће помоћи Организацији и њеним државама учесницама да разраде концептe у размишљању о начинима планирања и распоређивања сложених мировних операција.

Изузетно се радујем данашњим плодним дискусијама.

Хвала."