gototopgototop
sreda, 21. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vanredna konferencija za novinare povodom donete preporuke Izvršnog saveta Uneska o prijemu Kosova u tu organizaciju
+ larger fontnormal font- Smaller font
vanredna konferencijaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare povodom donete preporuke Izvršnog saveta Uneska o prijemu Kosova u tu organizaciju. Šef srpske diplomatije izjavio je da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju.

„Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu, jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je ministar Dačić.
Dačić je rekao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red bez ikakve debate, i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Prema njegovim rečima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici, kao i u Unesku.

Govoreći o proceduri, šef srpske diplomatije rekao je da se u Izvršnom savetu odluke donose prostom većinom, ne računajući one koji su uzdržani i one van sale, dok je za Generalnu konferenciju potrebna dvotrećinska većina.

„Jedno je sigurno, od 58 članica, 27 je glasalo za preporuku, što znači da apsolutna većina u Izvršnom savetu nije za prijem Kosova", rekao je ministar Dačić, navodeći da je protiv glasalo 14 zemalja, a da su tri bile van sale.

On je rekao da od 32 zemlje koje su priznale Kosovo pet nije glasalo za prijem Kosova, već su bile uzdržane, među kojima su Japan, Koreja, Malavi i Egipat, kao i Papua Nova Gvineja.

„Ne treba gubiti energiju na žalopojke, već nastaviti borbu. Priča o Kosmetu je vekovna, i nastavlja se i posle ove odluke i sednice Izvršnog saveta. Treba da nastavimo mirno i racionalno, bez bilo kakvih iracionalnih poteza, svesni nepravednog sveta, tuđih interesa, ali i ne odustajući od svojih interesa", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da dnevni red Generalne konferencije još nije utvrđen, ali se može očekivati da ta tačka bude između 7. i 10. novembra, a da će on na Generalnoj konferenciji govoriti 4. novembra i da će sigurno biti debate.

Ministar Dačić je objasnio da na Generalnoj konferenciji, pored država koje su se već izjasnile na Izvršnom savetu, treba da glasa još 135 zemalja, od kojih je 74 priznalo Kosovo, a 61 nije.

On je, navodeći da je celo državno rukovodstvo dalo sve od sebe po tom pitanju, rekao i da će premijer nastaviti razgovore sa mnogim državnicima širom sveta, među kojima su i UAE, koji su glasali za prijem Kosova, i da će Srbija tražiti obrazloženje zašto su tako glasali.

Upitan da li je razočaran što su Makedonija i Crna Gora glasale za, Dačić je rekao da smo, naravno, razočarani, ali ne i iznenađeni.„Mislim da time, bez obzira što će svako naći svoje argumente za, ovo nije samo odluka o Kosovu, već odluka koja je duboko protivna srpskim naconalnim interesima", rekao je Dačić.
On je rekao da su mnoge države trpele pritiske da glasaju za preporuku o članstvu Kosova, ističući da su najveće zemlje na svetu podržale Srbiju, među kojima su Kina, Indija, Rusija, Meksiko, Brazil, Nigerija, Etiopija, Argentina, kao i Španija.

Napomenuo je i da, na primer, SAD neće imati pravo glasa na Generalnoj konferenciji, kao i još neke zemlje. Govoreći o toku današnjeg glasanja, Dačić je rekao da je Nemačka najpre obrazložila zahtev za prijem Kosova u Unesko, koji je Velika Britanija podržala, a da je Albanija zatražila da nema debate, što je dobilo podršku Velike Britanije.

Rusija je, dodao je Dačić, potom zatražila da se glasanje i tačka o Kosovu odloži, što su podržale Kuba i Indonezija, međutim, Velika Britanija je posle pauze i većanja zatražila da se o ruskom zahtevu ne razmatra, jer je proceduralno zakasnio.

„Nije bilo rasprave pre glasanja, nisu apsolutno želeli da čuju bilo kakve argumente koji su bili suprotstavljeni tom predlogu", rekao je Dačić i dodao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni nacin ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku.

Upitan zašto danas nije bio u Parizu, kao kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, Dačić je rekao da Srbija nije član Izvršnog saveta, da joj nije uručen poziv da prisustvuje, kao i da Srbija tamo nikoga ne bi mogla da ubedi da promene odluku, budući da su one već donete.

Ministar Dačić je rekao i da niko ne može da kaže kakav bi bio rezultat glasanja na Generalnoj konfernciji kad bi ona bila danas, jer, primetio je, situacija se menja iz dana u dan.