gototopgototop
петак, 20. новембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Генерални секретар НАТО-а Столтенберг у посети Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
L1010375Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић састали су сe данас са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у оквиру његове посете Београду.

На састанку је оцењено да је посета генералног секретара НАТО-а Србији веома значајна за обе стране и да представља велики искорак у односима Републике Србије и НАТО-а.

Министри Дачић и Гашић изразили су задовољство одлуком НАТО-а о пуној релаксацији Ваздушне зоне безбедности што представља доказ партнерског односа Републике Србије и НАТО-а и потврду одличне сарадње Војске Србије и КФОР-а.

Током разговора било је речи о даљем унапређењу сарадње Републике Србије и НАТО-а кроз програм Партнерство за мир, актуелној ситуацији на КиМ, регионалној сарадњи и безбедносним изазовима.

Министар Дачић истакао је да Република Србија види простор за даље унапређење сарадње са НАТО у оквиру расположивих механизма ПзМ, у складу са политиком војне неутралности, као и нашим опредељењем да допринесемо јачању регионалне и глобалне безбедности.

Министри Дачић и Гашић су посебно указали на значај несмањеног присуства снага КФОР-а на КиМ и гаранције НАТО-а у вези са присуством тзв. Косовских безбедносних снага на северу КиМ, као и очувања српске културне и црквене баштине.

Министар Дачић информисао је генералног секретара НАТО-а о резултатима нашег председавања ОЕБС- у, а министар Гашић о постигнутим резултатима војне сарадње са Алијансом и нашим учешћем и плановима за будуће ангажовање у УН и ЕУ мултинационалним операцијама.

Заједнички је констатовано да тероризам представља велику претњу за цео свет и да је потребно додатно ангажовање свих међународних чинилаца у сузбијању овог феномена.