gototopgototop
utorak, 24. novembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na konferenciji ministara inostranih poslova JIE u Berlinu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0008Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Berlinu gde je učestvovao na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, u organizaciji „Aspen instituta Nemačka".

„Teme sa Zapadnog Balkana nisu trenutno najaktuelnije u Evropi i svetu, najviše smo se bavili migrantskom krizom, borbom protiv terorizma sa osvrtom na to u kolikoj meri to može uticati na destabilizaciju prilika na Balkanu.

Kada je reč o migrantskoj krizi Evropska unija ni danas nije izašla sa zajedničkim stavom u vezi ponašanja zemalja kada je reč o granicama. Da li EU podržava zatvaranje granica ili slobodan protok migranata? To je pitanje kojim ćemo se u sitaciji kada sve druge zemlje, ukoliko do toga dođe, zatvore granice, baviti sami, Srbija i Makedonija.

Zaštitićemo svoje interese, imaćemo civilizovan odnos prema migrantima ali ne možemo da dozvolimo da se Srbija pretvori u „sabirni centar" za migrante koji odatle više neće moći da idu ka Zapadnoj Evropi.

Takođe raspravljalo se i o evropskim integracijama, a bilo je i žustrih polemika,a ja sam morao da reagujem na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija koji su napali Srbiju zbog toga što je vođena kako oni kažu „agresivna" kampanja protiv prijema Kosova u Unesko.

Reagovao sam zbog toga što smatram da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli, jer suspenzija Briselskog sporazuma ne postoji kao mogućnost. To je jedno izvrdavanje obaveza koje smo dogovorili u prisustvu međunarodne zajednice i to je upravo ono što destabilizuje stanje u regionu. Sa druge strane, Srbija je jasno odgovorila da nije vodila nikakvu agresivnu kampanju već je samo ukazivala na protivpravnu situaciju, a to da Kosovo bez dogovora sa Srbijom želi da postane član raznih međunarodnih organizacija, a samim tim i da uđe u sistem Ujedinjenih nacija, iako Kosovo nije priznato od strane Ujedinjenih nacija.

Ukazivali smo i na to da odnos Kosova prema kulturnoj i verskoj baštini posle niza uništenih crkava i manastira svakako ne može biti dobra preporuka za članstvo Kosova u jednoj takvoj međunarodnoj organizaciji koja treba da čuva kulturnu svetsku baštinu.

Što se same teme današnje konferencije tiče, svi se ovde deklarativno zalažemo za evropske integracije, Srbija insistira na otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine, izjavio je šef srpske diplomatije nakon današnje Konferencije.