gototopgototop
četvrtak, 26. novembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić održao konferenciju za novinare u Kombank Areni
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0047Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas konferenciju za novinare u Kombank Areni. Ministar Dačić predstavio je prisutnima mesto na kome će se održati 22. Ministarski savet OEBS-a od 3 do 4. decembra 2015. godine.

Ministarski savet predstavlja završni događaj predsedavanja i mesto na kome se donose najvažnije političke odluke. Na Ministarski savet OEBS-a pozivaju se zemlje učesnice, njih 57, kao i 11 zemalja partnera.

Prededavajući OEBS-u je rekao da je broj akreditovanih i potvrđenih predstavnika zemalja, do sada 1115, od kojih 38 ministara spoljnih poslova, kao i visoki komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini.
Bilateralni (na marginama) i multilateralni sastanci ovog skupa se još uvek ugovaraju među učesnicima Saveta, uključujući i sastanke predsedavajućeg OEBS-u Ivice Dačića i drugih zvaničnika Republike Srbije.

„Ministarski savet OEBS-a je jedan od najkomplikovanijih međunarodnih konferencija u organizacionom smislu za zemlju domaćina, jer zahteva ispunjavanje opsežnih, i od strane Sekretarijata OEBS-a, preciznih uslova", rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je takođe istakao da zemlja domaćin Ministarskog saveta snosi sve troškove organizacije koji su, u slučaju Republike Srbije, planirani Budzetom za 2015. godinu u iznosu od 360 miliona dinara. Sekretarijat OEBS-a obezbeđuje finansijsku pomoć zemlji domaćinu u iznosu od 500.000 evra, koja se mora namenski potrošiti isključivo za troškove organizacije konferencije i opravdati Sekretarijatu, jer predstavljaju deo budzeta Organizacije.

Poređenja radi, Švajcarska je za organizaciju Saveta 2014. godine u Bazelu potrošila oko 17 miliona švajcarskih franaka.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije izneo je sledeće činjenice:

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je kao donaciju za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg saveta primila:

1) za prevoz šefova delegacija, na besplatno korišćenje, 40 BMW vozila visoke klase od kojih 5 blindiranih za štićene ličnosti-donator BMW AG i BMW Serbia;
2) 140 smart televizora marke SAMSUNG – u protivvrednosti od 100.000 američkih dolara – donator Republika Koreja;
3) Flaširanu vodu – donator Knjaz Miloš;
4) Promotivni štampani materijal Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda;
5) Od JP Pošte Srbije poklon za šefove delegacija u vidu ekskluzivnih poštanskih markica posebno štampanih za ovu priliku;

Kada je samo mesto dešavanja u pitanju, Kombank Arena je pretrpela značajne izmene unutrašnjeg prostora, koji se za potrebe Ministarskog saveta preuredio u konferencijski centar. Konkretno, izgrađeno je 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, kao i preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. Sale za sastanke su potpuno opremljene potrebnom audio-vizuelnom tehnikom što konkretno znači 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 LCD televizora, kao i 29 prevodilačkih kabina. Medija centar je takođe prilagođen, tako što je uklonjen pregradni zid i instalirana prevodilačka oprema sa kabinama za prevođenje na 6 zvaničnih jezika. Na okolnim hodnicima na 2. i 4. nivou, izgrađeno je 111 kancelarija, a na 3. nivou preuređeno je 70 loža u radne kancelarije. 

Za potrebe prevoza šefova delegacija obezbeđeno je 75 limuzina visoke klase, deo iz donacije, deo iz voznog parka republičkih organa. Državne institucije i javna preduzeća, obezbedile su oko 150 vozila raznih klasa.Takođe, za prevoz članova delegacija obezbeđeno je 37 autobusa LASTE koji će prevoziti delegate sa aerodroma ka hotelima, kao i od hotela ka Kombank areni. U saradnji sa Gradom Beogradom, obezbeđen je besplatni transport za akreditovane delegate u vozilima Gradskog saobraćaja u vremenu od 30. novembra do 5. decembra.

Za smeštaj delegata, koristiće se usluge 19 hotela, koje će platiti sami delegati. Smeštaj šefa delegacije, obezbeđuje i plaća zemlja domaćin.

Angažovano je 170 oficira za vezu, koji su raspoređeni na sve delegacije 1, 2 ili 3 po delegaciji, u zavisnosti od njihove brojnosti. Oficiri za vezu regrutovani su iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane kao i drugih državnih organa. Takođe, pomoć pri organizaciji pružiće studenti Pravnog fakulteta, Političkih nauka, FON-a, Kriminalističko – policijske akademije, Vojne akademije kao i drugih fakulteta u ukupnom broju od njih 250.

Jedna od obaveza domaćina konferencije je obezbeđenje ishrane za delegate. Za 5 dana koliko će u Beogradu boraviti članovi delegacija, biće obezbeđeno oko 2.000 obroka, na bazi švedskog stola. Obroci će se naplaćivati 1.200 dinara od 30.11. do 2.12, a biće besplatni od 2.12. do 4.12.

Domaćin je u obavezi da organizuje prijem za delegate 3.decembra, sa prigodnim umetničkim programom, što je predviđeno da se održi u Domu Narodne skupštine. U isto vreme, predsednik vlade Aleksandar Vučić, biće domaćin večere za šefove delegacija.