gototopgototop
понедељак, 26. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Повећано насиље у источној Украјини на дневном реду ванредног заседања Сталног савета ОЕБС
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatСрпско председавање ОЕБС сазвало је за данас ванредно заседање Сталног савета ОЕБС, у контексту наглог погоршања ситуације у источној Украјини, а посебно гранатирања цивилних области у Мариупољу 24. јануара.

Шеф Специјалне посматрачке мисији у Украјини, амбасадор Ертугрул Апакан, и специјална представница председавајућег ОЕБС-у амбасадор Хајди Таљавини известили су Стални савет и изразили дубоку забринутост повећаним нивоом насиља у областима Доњецк и Луганск, и ширењем нестабилности на друге градове. Наглашена је потреба да се све стране хитно врате мировним консултацијама како би се постигло одрживо примирје и примениле све одредбе споразума из Минска.

Српско председавање ОЕБС-у поново је исказало јаку подршку раду Трилатералне контакт групе и Специјалне посматрачке мисије у Украјини. Председавање је осудило неселективну употребу тешког наоружања у областима насељеним цивилима, позвало на хитан прекид непријатељстава на терену и изразило саучешће и саосећање са породицама страдалих и повређених.