gototopgototop
petak, 30. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava Trilateralne kontakt grupe
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoPredsednik Ukrajine Petro Porošenko se 28. januara 2015. sastao sa predstavnicima Trilateralne kontakt grupe (TKG), specijalnom predstavnicom predsedavajućeg OEBS-u ambasadorkom Hajdi Taljavini, predstavnikom Ukrajine Leonidom Kučmom i predstavnikom Ruske Federacije, ambasadorom RFu Ukrajini Mihailom Zubarovim, kako bi razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima u vezi sa de-eskalacijom situacije u određenim oblastima regiona Donjeck i Lugansk.

Uoči konsultacija u Minsku Trilateralna kontakt grupa je stava da treb aočekivati sledeće praktične rezultate: obavezujući dogovor o momentalnom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja sa kontakt linije, kao što je dogovoreno Memorandumom iz Minska 19. septembra 2014, neometano dostavljanje osnovnih namirnica i humanitarne pomoći u pogođene oblasti regiona Donjeck i Lugansk, kao i vidljiv napredak u puštanju zarobljenika.

Dokument, koji bi mogao da bude potpisan sutra, uključuje listu konkretnih koraka osmišljenih da omoguće implementaciju ovih prioritetnih zadataka sa ciljem de-eskalacije situacije. Nacrt dokumenta je završen 29. januara.

TKG je spremna da sutra otputuje u Minsk (Belorusija) kako bi održala još jednu rundu konsultacija i završila dogovorene pregovore sa potpisnicama Protokola i Memoranduma iz Minska od 5. odnosno 19. septembra 2014, koji za cilj imaju sprovođenje mirovnog plana predsednika Ukrajine.